Η οικονομία της Γερμανίας αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό τους επόμενους μήνες, συμβάλλοντας να τονωθούν οι επιδόσεις της οικονομίας της ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, η Bundesbank.

“Το δεύτερο ήμισυ του 2013, η οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία είναι πιθανό να επανέλθει σε φυσιολογικούς και σταθερούς ρυθμούς”, ανέφερε η γερμανική κεντρική τράπεζα στο μηνιαίο της δελτίο.

Υποτονικές επενδύσεις

Το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας, το οποίο εδρεύει στη Φραγκφούρτη, προειδοποίησε πάντως ότι οι επενδύσεις στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα παραμείνουν υποτονικές ώσπου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη έχει περιοριστεί και ότι η 17μελής περιφέρεια που χρησιμοποιεί το ενιαίο νόμισμα έχει επανέλθει στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η Bundesbank ανέφερε επίσης ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις επεκτείνουν την παραγωγική τους βάση σε χώρες-μη μέλη της ευρωζώνης, όπου μεγεθύνεται η ζήτηση για τα προϊόντα τους.

“Αυτό μειώνει τις επενδύσεις σε πάγια κεφάλαια σε εγκαταστάσεις εγχώριας παραγωγής και την αύξηση των εξαγωγών προς τρίτες χώρες”, ανέφερε η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας.

“Οι εγχώριες επενδύσεις είναι απίθανο να αυξηθούν αισθητά ώσπου να υπάρξει μια βελτίωση των μακροπρόθεσμων οικονομικών προοπτικών για τους γείτονες της Γερμανίας και ελεγχθεί περαιτέρω η αβεβαιότητα όσον αφορά την οικονομική πολιτική μέσω κατάλληλων μέτρων για να καταπολεμηθεί η κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ”, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο της Bundesbank.

Η στέρεη ανάπτυξη 0,7% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της Γερμανίας, σε συνδυασμό με την απροσδόκητη ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης της Γαλλίας, συνέβαλαν να βγει η ευρωζώνη από την 18μηνη ύφεση στην οποία βρισκόταν το δεύτερο τρίμηνο.

Η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να διατηρήσει τα επιτόκιά της στα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά επίπεδα για ένα παρατεταμένο διάστημα επίσης συμβάλλουν να τονωθεί η οικονομία της ευρωζώνης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γερμανικής κεντρικής τράπεζας όπως αυτές αποτυπώνονται στο μηνιαίο της δελτίο.
Δεν αποκλείεται αλλαγή επιτοκιακής πολιτικής

Ωστόσο, η Bundesbank επισήμανε ότι η νέα πολιτική της ΕΚΤ να γνωστοποιεί εκ των προτέρων την επιτοκιακή της πολιτική δεν αποκλείει την μεταβολή των επιτοκίων εάν τυχόν ανακύψουν πληθωριστικές πιέσεις.

“Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν έχει δεμένα τα χέρια”, σημείωσε η Bundesbank. “Εάν, στο μέλλον, οι πιέσεις της αύξησης των τιμών είναι πιο σθεναρές από αυτό που προβλέπεται τώρα, η αύξηση των επιτοκίων δεν αποκλείεται”.

Προς το παρόν, η γερμανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα θεωρεί ότι η χαμηλή ανεργία και η άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων θα συμβάλλουν να αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση στη Γερμανία.

Παρά ταύτα “τους επόμενους μήνες, ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού είναι πιθανό να αμβλυνθεί κατά τι”.

Facebook Comments