«Όχι» στο κούρεμα για την Ελλάδα λέει για μία ακόμη φορά η Άνγκελα Μέρκελ. Κριτική από σοσιαλδημοκράτες και πράσινους.

Για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα η καγκελάριος της Γερμανίας δηλώνει ότι «δεν βλέπει» κούρεμα για την Ελλάδα. Σε σημερινή συνέντευξή της στην εφημερίδα Ruhr Nachrichten, η Άνγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξηγεί: «Όχι, δεν βλέπω ένα τέτοιο νέο κούρεμα για την Ελλάδα. Προχωρούμε βήμα-βήμα και δεν κρύβουμε ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά στην Ελλάδα, αλλά από την άλλη μεριά βλέπουμε σαφή πρόοδο και την αναγνωρίζουμε. Σε ορισμένους τομείς τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν πάρα πολύ καλύτερα απ΄ότι πριν από έναν χρόνο».


Στην ίδια συνέντευξη πάντως, η καγκελάριος υπενθυμίζει: «Πάντα λέγαμε στην ευρωζώνη, ότι θα επανεξετάσουμε την κατάσταση της Ελλάδας το 2014 ή στις αρχές του 2015. Το σωστό είναι να ακολουθήσουμε αυτό το χρονοδιάγραμμα». Μιλώντας γενικότερα για την ευρωζώνη, η Άνγκελα Μέρκελ επισημαίνει ότι η κρίση δεν έχει περάσει, αλλά «αναμφισβήτητα υπάρχει πρόοδος, την οποία βλέπουν και οι επενδυτές ανά τον κόσμο».


Στάϊνμπρυκ: «Πείτε την αλήθεια»

Κριτική στην πολιτική της καγκελαρίου για την ευρωζώνη ασκεί ο υποψήφιος της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης (SPD) για την καγκελαρία Πέερ Στάϊνμπρυκ. Μιλώντας στην κομματική εφημερίδα των σοσιαλδημοκρατών Vorwärts, ο Στάϊνμπρυκ κατηγορεί τη Μέρκελ ότι αποκρύπτει από τους πολίτες τους κινδύνους που θα είχε ενδεχόμενο κούρεμα για την Ελλάδα. «Χρειάζεται η Ελλάδα νέο πρόγραμμα βοήθειας; Θα επιτρέψει (η Μέρκελ) να στηριχθούν οι τράπεζες με χρήματα απευθείας από τον Ευρωπαίο φορολογούμενο; Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι αυτό θα συμβεί» τονίζει ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.


Φωνές κριτικής και από την υποψήφια των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκχαρντ: «Η σκληρή πολιτική λιτότητας πνίγει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης στην Ελλάδα» λέει η πολιτικός των Πρασίνων στην εφημερίδα Kölner Stadt Anzeiger. Υποστηρίζει μάλιστα ότι «αν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιμείνει στην μονόπλευρη πολιτική της, τότε μάλλον θα γίνει κούρεμα το φθινόπωρο και ενώ θα συνεχίζεται η οικονομική κρίση».

Facebook Comments