«Η φορολόγηση-κούρεμα των καταθέσεων στις Τράπεζες της Κύπρου είναι μία κακή απόφαση με λάθος μήνυμα, αφού απειλεί τη συνοχή και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα όλης της Ευρωζώνης» δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης μετά τη σκληρή απόφαση του Eurogroup για τη διάσωση της Κύπρου.

Υπογράμμισε δε ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Γερμανία και το ΔΝΤ μπορεί να δηλώνουν ότι με την απόφασή τους δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας κοινωνικής και οικονομικής κατάρρευσης των αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης.

Ο κίνδυνος αλυσιδωτών επιπτώσεων είναι πλέον μεγάλος, αφού μία αρνητική ψήφος από το Κυπριακό κοινοβούλιο ή μία αποτυχημένη προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης της Κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα μπορεί να εξελιχθεί σε ένα καταστροφικό σοκ για την Ευρωζώνη. Αν μάλιστα οι Ευρωπαίοι δεν είναι αποφασισμένοι να προσφέρουν μια νέα συμφωνία για την Κύπρο, η χώρα είναι πιθανό να απειληθεί άμεσα από μία άτακτη στάση πληρωμών, χρεοκοπία και να αναγκαστεί σε έξοδο από το ευρώ».

«Η δυσάρεστη είδηση για την Κύπρο δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο στην Ελλάδα, αφού τα υποκαταστήματα των Κυπριακών τραπεζών έχουν ένα χρηματοδοτικό κενό 6,7 δισ. ευρώ με το σύνολο των καταθέσεών τους στα 12,5 δισ. ευρώ και το σύνολο των χορηγήσεων στα 19,2 δισ. ευρώ» ανέφερε ο κ. Κορκίδης και προσέθεσε:

«Η απόφαση της τρόικας για ένα αυστηρό πακέτο διάσωσης της Κύπρου ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη. Αυτό όμως που δεν περίμενε κανείς ήταν ο όρος διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, με την επιβολή ενός αμφιλεγόμενου εφάπαξ φόρου 9,9 % σε όλες τις τραπεζικές καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και 6,75% κλιμακωτά στις μικρότερες καταθέσεις, επιδιώκοντας έσοδα από τις καταθέσεις ύψους 5,8 δισ. ευρώ.

Η εκδικητική και διεκδικητική απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο έγινε δεκτή τουλάχιστον με έκπληξη και δυσπιστία, ενώ ενίσχυσε την καχυποψία και την ανασφάλεια στην Ευρωζώνη. Αναμένεται, μάλιστα, να προκαλέσει τριγμούς και νέα κρούσματα οικονομικής αστάθειας όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες του Νότου. Ταυτόχρονα, σε Ελλάδα και Ρωσία καταθέτες, μέτοχοι και ομολογιούχοι των Κυπριακών Τραπεζών θα υποστούν σοβαρές απώλειες, παρά τα μεσοπρόθεσμα αντισταθμιστικά ανταλλάγματα με αναλόγου αξίας τραπεζικές μετοχές και ομόλογα φυσικού αερίου.

Η ανησυχία είναι πλέον μεγάλη στους Ευρωπαίους και ξένους καταθέτες, αφού η σκληρή πολιτική απόφαση διάσωσης της Κύπρου με «κούρεμα» των καταθέσεων έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης. Δεν αποκλείεται μάλιστα να δούμε να αναπτύσσονται και άλλες παρενέργειες, με δυσμενείς συνέπειες που δύσκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί. Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες και όλοι περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση των διεθνών αγορών».

Facebook Comments