Κρίσιμη σύσκεψη για το μέλλον των ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, που απασχολούν συνολικά 2.250 εργαζόμενους, προγραμματίζεται την Τετάρτη στο υπουργείο Οικονομικών, όπου και θα παρουσιαστεί το προτεινόμενο σχέδιο αναδιάρθρωσής τους, με την τρόικα να πιέζει για οριστικό λουκέτο.

Μέχρι τις 30 Αυγούστου η κυβέρνηση πρέπει, σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο, να ανακοινώσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης για τις τρεις επιχειρήσεις, και με βάση τα όσα είχαν τεθεί στο τραπέζι τον Ιούλιο, το βασικό σενάριο προβλέπει «εκκαθάριση εν λειτουργία», δηλαδή περικοπές προσωπικού και πωλήσεις μεμονωμένων περιουσιακών στοιχείων.
Σενάρια εξυγίανσης

Στη συνάντηση της Τετάρτης θα παρουσιαστούν τα σενάρια εξυγίανσης για τις τρεις εταιρείες και θα συμμετέχουν οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, το ΤΑΙΠΕΔ, οι διοικήσεις των ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, και οι νομικοί σύμβουλοι που έχουν αναλάβει τις συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις.

Οτιδήποτε λιγότερο από την «εκκαθάριση εν λειτουργία» δεν συζητείται, παρʼ ότι η κυβέρνηση για να μην προκαλέσει νέο γύρο αντιδράσεων κρατά κλειστά τα χαρτιά της.
Μειώσεις προσωπικού και ψαλιδι στις δαπάνες

Αν και μέχρι πρότινος η κυβέρνηση δεν είχε λάβει οριστικές αποφάσεις, το βασικό σενάριο για τη ΛΑΡΚΟ ήταν να μη μειωθεί το προσωπικό των 1.000 και πλέον εργαζομένων, αλλά να κουρευτούν οι μισθοί, καθώς και να πέσει μεγάλο «ψαλίδι» στις δαπάνες.

Επίσης, ίσως επιχειρηθεί να μεταβιβαστούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της σε μια εταιρεία ειδικού σκοπού (π.χ. εργοστάσιο Λάρυμνας, Μεταλλεία Αγ. Ιωάννη Βοιωτίας), προκειμένου να πωληθούν.

Στην περίπτωση των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ εξετάζονται πιο δραστικές λύσεις, δηλαδή ακόμη και απολύσεις προσωπικού, μαζί με την πώληση ακινήτων.

Facebook Comments