Το πρώτο δημοσιονομικό έλλειμμα από το 2010 ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση για το μήνα Ιούλιο, καθώς η αύξηση στις υπουργικές δαπάνες ξεπέρασε τα έσοδα από τη φορολογία.

Ο Ιούλιος είναι μήνας είσπραξης φορολογικών εσόδων λόγω της πληρωμής του φόρου των επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων και συνήθως εμφανίζει πλεόνασμα.

Ωστόσο, τα φορολογικά έσοδα αντισταθμίστηκαν από τις υψηλότερες υπουργικές δαπάνες που είχαν ως αποτέλεσμα τον δανεισμό της κυβέρνησης τον Ιούλιο για πρώτη φορά ύστερα από τρία χρόνια. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πλεόνασμα 2,5 δισ. λιρών.

Τους πρώτους τέσσερις μήνες του δημοσιονομικού έτους, το οποίο ξεκίνησε τον Απρίλιο, η κυβέρνηση δανείστηκε 24,7 δισ. λίρες έναντι 35,2 δισ. λιρών την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Αλλά τα στοιχεία για το τρέχον έτος έχουν ενισχυθεί από τη μεταφορά των κερδών του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Τράπεζας της Αγγλίας.

Εξαιρουμένης αυτής της μεταφοράς η κυβέρνηση δανείστηκε 36,8 δισ. λίρες έως σήμερα στο τρέχον δημοσιονομικό έτος, ποσό υψηλότερο κατά 1,6 δισ. λίρες σε σχέση με πέρυσι.

Facebook Comments