Σταθεροποιητικό παράγοντα στην ανατολική Μεσόγειο χαρακτήρισε την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά την ομιλία του στο 17ο συνέδριο αποδήμων κυπρίων σημειώνοντας ότι γίνονται τιτάνιες προσπάθειες για επαναφορά της ανάπτυξης.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι οι εξελίξεις στην περιοχή μας, τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία, η κατάσταση στην Συρία, τα σημερινά δεδομένα στην Αίγυπτο και στο Λίβανο αποδεικνύουν το σταθεροποιητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή και αναβαθμίζουν τη στρατηγική σημασία της χώρας μας.

«Όλα αυτά σε συνδυασμό, με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και με το γεγονός ότι είμαστε βασικό σημείο σταθερότητας στην περιοχή με άριστες σχέσεις με όλους τους γείτονες μας, προσφέρουν στην Κύπρο μοναδικά πλεονεκτήματα που αναγνωρίζονται σήμερα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο», πρόσθεσε.

Επεσήμανε ότι αυτός ο ρόλος και η στρατηγική σημασία της Κύπρου προβάλλεται σήμερα, λέγοντας ότι η χώρα μας αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα στην ιδιαιτέρως σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι μέσα από τις πολιτικές που ακολουθούνται και θα ακολουθηθούν, της σύσφιγξης και της περαιτέρω ενδυνάμωσης των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, αλλά και χωρών που στο παρελθόν, υστερήσαμε όπως η Αμερική, χωρίς να διαταράσσονται οι σχέσεις με όλους τους άλλους φίλους θα έχουμε μεγαλύτερο το ενδιαφέρον όσων πραγματικά μπορούν να παρέμβουν υποβοηθώντας έτσι στο να πετύχουμε μια νέα δυναμική και κινητικότητα στην αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος.

Αναφερόμενος στην οικονομία σημείωσε ότι γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια για αντιμετώπιση της κατάστασης και επαναφορά της Κύπρου σε ρυθμούς ανάπτυξης.

«Το έργο που κληθήκαμε να χειριστούμε δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά είμαστε σίγουροι ότι με την συνεργασία όλων, θα τα καταφέρουμε. Η επιτυχής κατάληξη των προσπαθειών της Κυβέρνησης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον καθένα μας προσωπικά, από τον Κυπριακό λαό που μέχρι σήμερα έχει αποδείξει συνείδηση και υψηλό επίπεδο ευθύνης», τόνισε.

Nα αλλάξουν δομές στο δημόσιο

Όσον αφορά στη δημόσια υπηρεσία, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι χρειάζεται να αλλάξουν δομές, επικαλούμενος τη βοήθεια των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

«Χρειάζεται να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, χρειάζεται να δούμε ότι καταργούνται οι γραφειοκρατίες, ότι ενοποιούνται υπηρεσίες, ότι νοικοκυρευόμαστε. Αλλά την ίδια ώρα θέλοντας και επιδιώκοντας να πετύχουμε την ανάπτυξη, αυτό που πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες είναι αυτό που ορθά ελέχθη ως one stop shop. Μία υπηρεσία για τα θέματα ανάπτυξης. Στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του κράτους θα πρέπει απαραίτητα αν θέλουμε να αποδώσουμε τα όσα χρωστούμε στον κυπριακό λαό να του δώσουμε μια αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση», πρόσθεσε.

Παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας υφυπουργείων σημειώνοντας ότι υδροκέφαλα υπουργεία μπορούν να μετατραπούν σε παραγωγικούς τομείς και ιδιαίτερα τομείς που είναι ζωτικής σημασίας που να μπορούν να λειτουργήσουν.

«Είμαστε ευρωπαϊκό κράτος χωρίς να συμμετέχουμε στο γίγνεσθαι εκεί και όπου λαμβάνονται αποφάσεις», τόνισε. «Με 11 υπουργούς είναι αδύνατον να παρακολουθείς αυτά που συμβαίνουν στην Ευρώπη. Συνεπώς, αλλά και την ίδια ώρα είναι αδύνατο ένας υπουργός να έχει τόσους τομείς δράσης που στο τέλος όχι να υπηρετεί τον έναν, αλλά στο τέλος να μην υπηρετεί κανέναν».

Θα τα καταφέρουμε, μακριά από σκοπιμότητες

Δήλωσε επίσης, πεπεισμένος πως η Κύπρος θα τα καταφέρει μακριά από κομματικές σκοπιμότητες. «Δεν ζητώ από κανέναν να αποστερηθεί λόγου ή ρόλου που πρέπει να διαδραματίσει η αντιπολίτευση. Όμως, αν παραμερίσουμε τις σκοπιμότητες και θέσουμε πάνω από όλα τις προτεραιότητες για να μπορέσουμε επιτέλους να δώσουμε ένα όραμα στον κυπριακό λαό δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα πετύχουμε απολύτως τους στόχους μας σε χρόνο συντομότερο από ό,τι κάποιοι υπολόγιζαν».

Εξέφρασε παράλληλα θαυμασμό για τον Κυπριακό Ελληνισμό που «όταν όλα τα γεράκια της υφηλίου ανέμεναν με το άνοιγμα των τραπεζών ότι θα γινόταν ο χαλασμός, απέδειξε την ωριμότητα και ότι είναι πατριώτες περισσότερο από όσο θα υπολόγιζε κανείς», σημείωσε, επισημαίνοντας τα όσα οι διάφοροι κοινωνικοί εταίροι υπεύθυνες συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, με τη συμπεριφορά τους υποδεικνύουν και σε μας τους πολιτικούς, υπεύθυνη γενικότερα κοινωνική συμπεριφορά που δίνει σε μας την εντολή να συμπεριφερθούμε κατ΄ ανάλογο τρόπο.

Κυπριακό και Αμμόχωστος

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόσθεσε ότι παρ όλες τις εξελίξεις στην περιοχή και τις οικονομικές συγκυρίες η επίλυση του Κυπριακού, η επανένωση της πατρίδας, η δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέπουν σε όλους ανεξαίρετα τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους αποτελεί προτεραιότητα. «Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις που μπορούν να οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα για όλους». Σημείωσε ότι αυτή η στρατηγική θα χαράζεται από κοινού με το σύνολο των μελών του Εθνικού Συμβουλίου.

«Εάν θέλουμε να πετύχουμε θα πρέπει να υπάρχει μια συλλογική και καθολική συστράτευση όλων ανεξαίρετα. Εξάλλου κανείς δεν υστερεί από άλλους σε πατριωτισμό, εξάλλου κανείς δεν επιθυμεί να δει την πατρίδα μας να διχοτομείται, εξάλλου κανείς δεν θέλει να δει τον Ελληνισμό να αφανίζεται από τις πατρογονικές του εστίες. Για αυτό και θέλω να σας βεβαιώσω ότι θα εργαστούμε με πείσμα, θα εργαστούμε με απόλυτο σεβασμό στις αντίθετες απόψεις, αλλά με κύριο στόχο στη συνδημιουργία μιας πολιτικής που θα επιτρέψει επιτέλους να προσβλέπουμε στο μέλλον με αισιοδοξία», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση για την Αμμόχωστο η οποία, όπως είπε γίνεται από όλους διεθνώς αποδεκτή σύμφωνα με τα μηνύματα που λαμβάνονται, χωρίς όμως να δίνονται ψευδαισθήσεις ότι βρισκόμαστε προ του σταδίου επιτυχίας του στόχου. Η πρόταση σημείωσε, «ερμηνεύεται ως απτή ένδειξη της θέλησης μας για να εξέλθει το Κυπριακό από το σημερινό αδιέξοδο και να δημιουργηθούν συνθήκες που θα δώσουν ώθηση και νέα δυναμική στις προσπάθειες για συνολική επίλυση του Κυπριακού».

Αναφέρθηκε επίσης σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Η μια η νόμιμη, των εκλογών για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας και η άλλη εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας για την ανάδειξη των λεγόμενων μελών της ούτω καλούμενης βουλής σημειώνοντας ότι στις δύο περιπτώσεις δυστυχώς, στην ημερήσια διάταξη, στην όλη προεκλογική αντιπαράθεση δεν ήταν ως κύριο θέμα το Κυπριακό. «Για αυτό και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως πρέπει να υπάρξει μια νέα δυναμική που να ξαναφέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού – και σημειώνω ότι ο χρόνος δεν εργάζεται υπέρ των δικαίων είτε των Ελληνοκυπρίων είτε ακόμη και των Τουρκοκυπρίων», είπε.

Εξέφρασε παράλληλα ανησυχία για το γεγονός ότι ο ένας μετά τον άλλον προσφεύγει στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων. Σημείωσε ότι χρειάζεται μια νέα προσπάθεια προς κάθε κατεύθυνση και ότι οι συμμαχίες που κτίζονται και εμβαθύνονται θα συμβάλουν σημαντικά. «Αυτό το οποίο προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε είναι την παρουσία μας στην ΕΕ, να αξιοποιήσουμε δυνάμεις που μπορούν να ασκήσουν επιρροή πάνω στην Τουρκία, αλλά και δυνάμεις που είναι διάσπαρτες, όπως π.χ. τα εβραϊκά λόμπι που μπορούν να επηρεάσουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν παραγνωρίζουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αλλά δεν επιτρέπεται ποσώς να αγνοήσω τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων που είναι τα θύματα της εισβολής, της κατοχής, της σημερινής παράνομης και απαράδεκτης κατάστασης», συμπλήρωσε.

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι το Κυπριακό ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση και η επίλυση του αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση η όποια νέα διαδικασία θα πρέπει να καθιστά την κατοχική δύναμη υπόλογη για τις προτάσεις που καταθέτει στο τραπέζι των συνομιλιών. Την ιδία στιγμή τόνισε, ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η ιδιότητα μας ως ευρωπαϊκό κράτος και σε αυτό το πλαίσιο απαιτείται ουσιαστική εμπλοκή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επανέλαβε ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα έχει καθοριστικό ρόλο στον καταρτισμό ενός συνολικού περιγράμματος λύσης. «Αποτελεί έντονη πεποίθηση μου ότι το Κυπριακό είναι υπόθεση όλων. Απαιτείται συλλογικότητα στη βάση μιας διεκδικητικής στρατηγικής που θα αποσκοπεί στην επίτευξη μιας ορθής λύσης του Κυπριακού. Δεν υπάρχουν περιθώρια για μια νέα αποτυχία. Είναι για αυτό το λόγο που επαναλαμβάνουμε όλο αυτό το διάστημα ότι εκείνο που έχει σημασία είναι να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που να είναι κατάλληλα προετοιμασμένες ώστε να οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

 

Facebook Comments