Η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα αυξήθηκε, έστω οριακά, κατά τον μήνα Ιούνιο, επιτρέποντας κάποια αισιοδοξία στο κυβερνητικό επιτελείο. Παράλληλα η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι στο τέλος του έτους θα υπάρχει πλεονασματικός κρατικός προυπολογισμός. Αν είναι έτσι τα πράγματα, τότε ο υπουργός Οικονομικών όντως θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί υπό καλύτερους όρους τους όρους δανεισμού της χώρας.

Υπάρχει όμως κάτι που ξεχάσαμε να υπολογίσουμε στην εξίσωσή μας; Κρίνοντας από την εναγώνια προσπάθεια να αντληθούν χρήματα από νέα τέλη αλλά και κάθε λογής απίθανους νέους φόρους, η κατάσταση δεν είναι απαραίτητα ρόδινη. 

Από την φορολόγηση μεγάλης ακίνητης περιουσίας, περάσαμε στη φορολόγηση αγροτεμαχίων, επιπλέον φορολόγησης τόκων, αυτοκινήτων μεσαίου κυβισμού, επιβολή νεου φόρου στις συναλλαγές  μετοχών και …υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων από…σεισμό!

Είναι εμφανές πλέον, ότι παρότι τα έξοδα δεν υφίστανται απίθανες συμπιέσεις, τα φορολογικά έσοδα βρίσκονται όντως σε φάση ανάπτυξης καθώς υπάρχει βεβαιωμένα οργασμός δημιουργίας νέων… φόρων!

Αυτή όμως η ‘ασύμμετρη’ ανάπτυξη φόρων σε σχέση με μιά οικονομία όπου το ποσοστό ανεργίας πλησιάζει το 30%  (και δεν υποχωρεί), και οι ρυθμοί ανάπτυξης προβλέπονται πτωτικοί (το 2013 και το 2014), σημαίνει δύο βασικά πράγματα.

Πρώτον, την συνέχιση άντλησης ρευστότητας από την αγορά, με αποτέλεσμα νέες χρεοκοπίες εταιριών και φυσικών προσωπων.

Δεύτερον στην δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης του κρατικού βραχυχρόνιου δανεισμού με ευμενέστερους όρους (πλεονασμα, έστω και προσωρινά, άρα καλύτερη σχέση Ταμειακών Εισροών προς πληρωμές).

Τρίτον στην διαπραγματευση του μακροχρόνιου δανεισμού, αλλά υπό όρους δυσμενέστερους, καθώς  η σχέση ΑΕΠ/Δάνεια καθίσταται  χειρότερη.

Εν ολίγοις, θα υπάρχουν ασύμμετρα αποτελέσματα τόσο στη δυνατότητα δανεισμού (βραχυ-μακρο πρόθεσμος δανεισμός) όσο και σε οικονομικούς τομείς (ο εξαγωγικός πάει καλά, οι τράπεζες θα επηρεάζονται αρνητικά από νέες πτωχεύσεις και χαμηλή ρευστότητα στη αγορά).

Τα δημοσιονομικά θα επιτρέψουν αποκλιμάκωση των επιτοκίων βραχυπρόθεσμου δανεισμού αλλά η κυβέρνηση και οι Τράπεζες θα βρεθούν μπροστά σε νέες προκλήσεις.

Αφενός η κυβέρνηση θα μπορέσει να δανειστεί βραχυπρόθεσμα εντός του 2013 υπό καλύτερους όρους, αλλά οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της τα επόμενη χρόνια δεν θα καλύπτονται λόγω πτώσης ΑΕΠ, άρα θα υποχρεωθεί να ζητήσει αναδιάρθρωση μακροπρόθεσμου χρέους υπό δημοσιονομικούς όρους που θα δημιουργήσουν (για άλλη μια φορά) ύφεση για μερικά ακόμη έτη.

Καθώς οι χρηματιστηριακές αξίες επηρεάζονται τόσο από τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια όσο και από τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας (κ συνακόλουθα εταιρικών εσόδων και κερδών) , θα υπάρχει αύξηση διακυμάνσεων στο επόμενο διάστημα, σε βαθμό μεγαλύτερο εκείνου που γνωρίσαμε στο προηγούμενο τρίμηνο.

Απο την άλλη πλευρά, η αγορά θα έχει μείωση τοποθετήσεων στο διάστημα πριν τις Γερμανικές εκλογές, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες πτώσης για το διάστημα ως τα τέλη Σεπτεμβρίου και επανατοποθέτησης ανάλογα με τα αποτελέσματα των σημαντικών αυτών εκλογών που θα καθορίσουν πολλά για την χωρα μας και την ΕΕ γενικότερα.

Σε γενικές γραμμές, η  ρευστοποίηση στο Ελληνικό χρηματιστήριο στην περίοδο του μήνα που αναφέρουμεόμως μάλλον θα περιοριστεί στις τράπεζες και δη εκείνες με χαμηλή σχετικά κεφαλαιακή επάρκεια, που ενδεχομένως θα βγούν χαμένες και από νέες λύσεις για το δημόσιο χρέος, ενώ αντίθετα οι εξαγωγικές βιομηχανικές εταιρίες θα είναι ο σχετικά ‘μεγάλος κερδισμένος’ επενδυτικών αναδιαρθρώσεων στο διάστημα αυτό.

*(Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.)

Facebook Comments