Σύμφωνα με τη BofA Merrill, το EURUSD έχει διαμορφώσει μια ασυνήθιστη διάσπαση της συσχέτισης με τη διάθεση για ρίσκο.

Την τρέχουσα εβδομάδα, οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν ράλι λόγω του αποτελέσματος του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, με αποτέλεσμα και το EURUSD να κινηθεί ανοδικά. Αυτό είναι ασυνήθιστο. Τα τελευταία χρόνια, το ευρώ ενισχύεται όταν υπάρχει αποστροφή στο ρίσκο και όχι διάθεση ανάληψης κινδύνου.

Ωστόσο, η BofA Merrill σημειώνει ότι αυτό το σπάσιμο της συσχέτισης του EURUSD παραμένει προσωρινό και εκτιμά ότι η ισοτιμία θα επανέλθει στην προηγούμενη δυναμική της και θα αρχίσει και πάλι να κινείται ανοδικά όταν υπάρχει risk-off και πτωτικά όταν υπάρχει risk-on.

Κατά τη διάρκεια των περασμένων τριών ετών, το EURUSD είχε θετική συσχέτιση με τις τάσεις για ρίσκο. Οι αποκλίνουσες νομισματικές πολιτικές της ΕΚΤ και της Fed και η εφαρμογή του carry trade στο USD, οδήγησαν σε αυτή τη συσχέτιση.

Οι δυναμικές που αναπτύχθηκαν στο carry trade, οδηγούσαν σε ενίσχυση του EUR κάθε φορά που υπήρχε αύξηση του κινδύνου και σε αποδυνάμωσή του κάθε φορά που οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές. Με τα αμερικανικά spreads να είναι υψηλότερα από κάθε άλλη G10 χώρα τα τελευταία 10 χρόνια, οι επενδυτές χρησιμοποιούν το EUR ως funding currency πιέζοντας χαμηλότερα την ισοτιμία.

Facebook Comments