Σε ανάλυση του πρωτογενούς πλεονάσματος 4,2% του ΑΕΠ που επιτεύχθηκε το 2016 θα προχωρήσει η ελληνική πλευρά με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, στη συνάντηση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, θα εξεταστεί τι μερίδιο του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι μόνιμο και συνεπώς μπορεί να επαναληφθεί τα επόμενα έτη και τι είναι έκτακτο, προκειμένου να υπολογιστεί η θετική επίπτωση το 2017 και το 2018.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, στο πεδίο των χρηματοοικονομικών θα συζητηθούν κάποια καινούργια θέματα που εγέρθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Επί τάπητος θα τεθούν και τα «κόκκινα» δάνεια. Η κυβέρνηση επιδιώκει την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας με τους θεσμούς έως την Κυριακή.

«Αγκάθια» σε όλα τα μέτωπα παρά τις περικοπές

Ο κίνδυνος σύμφωνα με πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, είναι να αυξηθεί η πίεση προς την ελληνική πλευρά για επιπρόσθετα νέα μέτρα, προκειμένου να κλείσει να κλείσει το συντομότερο η συμφωνία.

Ήδη, ο λογαριασμός των μέτρων ανεβαίνει με τα πρόσθετα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ που ζητά για το ΔΝΤ (αντιστοιχούν σε περίπου τέσσερα δισ. ευρώ για το 2019-2020) και περιλαμβάνουν νέα μείωση συντάξεων από το 2019 και άγριο «κούρεμα» του αφορολογήτου ορίου το 2020 – ή και νωρίτερα όμως αν φανεί πως δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Επιπλέον, αποδέχθηκε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στο ισχύον μνημονιακό πλαίσιο για την αγορά εργασίας, με εξαίρεση το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, όπου το υφιστάμενο υπουργικό βέτο θα καταργηθεί. Οι δανειστές έχουν ακόμα συμπεριλάβει στο αναθεωρημένο Μνημόνιο την απαίτηση για απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Ανοιχτά μέτωπα εξακολουθούν να υπάρχουν στην αγορά ενέργειας και στις αποκρατικοποιήσεις.

Στην τεχνική συμφωνία θα προβλέπεται η μείωση των κύριων συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς από το 2019. Η ελληνική πλευρά ζητά να τεθεί ανώτατο όριο περικοπών στο 22% της περικοπής στην κύρια σύνταξη. Αν δεν είναι αρκετό αυτό για να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ), θα «ψαλιδιστούν» και οι επικουρικές συντάξεις. Περίπου 1.000.000 συνταξιούχοι αναμένεται να υποστούν μειώσεις από 1 έως 350 ευρώ, με μεγάλους χαμένους τους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, του Δημοσίου και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Εκκρεμότητες υπάρχουν με το ΔΝΤ και για το χρέος, αλλά σε αυτή τη φάση και για τις επόμενες μέρες το βασικό θέμα είναι άλλο: επί του παρόντος, στόχος όλων των πλευρών είναι η επίτευξη της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff-level-agreement) για να κλείσει η β΄αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου, που αποτελεί το ζητούμενο εδώ και έξι μήνες, από το τέλος Οκτωβρίου. Αν επιτευχθεί, το αργότερο ως την Τετάρτη όπως υπολογίζουν κυβερνητικές πηγές, τότε θεωρητικώς θα ανοίξει ο δρόμος και για τη λεγόμενη “συνολική συμφωνία” στις 22 Μαΐου, η οποία θα περιλαμβάνει μια νέα διατύπωση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να δεχθεί και το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση περίπου τέσσερα έως έξι δισ. ευρώ.

 

Facebook Comments