Με καταθέσεις μαρτύρων άρχισε επί της ουσίας η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για το σκάνδαλο της Siemens όσο αφορά το σκέλος της σύμβασης 8002/1997 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας οι 60 και πλέον κατηγορούμενοι, δια των συνηγόρων υπεράσπισης τους, αρνήθηκαν τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν για παθητική και ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Ο Διονύσης Γκούσκος, συνήγορος υπεράσπισης του άλλοτε «στρατηγού της Χαριλάου Τρικούπη» Θόδωρου Τσουκάτου, ανέφερε συγκεκριμένα για την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων που κατηγορείται ότι έλαβε από τον γερμανικό κολοσσό:

«Το πραγματικό γεγονός το δέχθηκε από προκαταρκτική ο κ. Τσουκάτος. Δε δέχεται βεβαίως το κατηγορητήριο, κανένας από κατηγορούμενους συνεργούς του δεν γνώριζε τίποτα περι της προέλευσης των χρημάτων».

Σήμερα εξετάστηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας ο πρόεδρος και διευθυντών σύμβουλος του ΟΤΕ την περίοδο 2004-2010, Παναγιώτης Βουρλούμης.

Όντας πρόεδρος του ΟΤΕ, στα τέλη του 2006, ο κ. Βουρλούμης κατέθεσε στο Δικαστήριο ότι πληροφορήθηκε για τις αποκαλύψεις ότι η Siemens χρημάτιζε στελέχη του ΟΤΕ.

«Προέκυψε ότι ένας εκ των κατηγορουμένων είχε πει ότι χρηματίζονται πολλά στελέχη του ΟΤΕ. Νομίζω ο Σίκατσεκ. Πήγαμε με δικηγόρο του ΟΤΕ στη Γερμανία και ζητήσαμε με εξώδικο να μας αποκαλύψει τα ονόματα η Siemens. Τέλη του 2006. Οι Γερμανοί δεν μας απαντούσαν, καταλήξαμε ότι εκτός από την αποκάλυψη των ονομάτων, είχαμε πιθανότητες να κερδίσουμε δικαστικά στη Γερμανία, καθώς εκεί ζημιά θεωρείται το ποσό που έχει δοθεί. Τώρα αρχίζουν να δικάζονται αυτά που είχαμε καταθέσει τότε στη Γερμανία από ό,τι έχω μάθει».

Πρόεδρος : Οι δωροδοκίες αφορούσαν συγκεκριμένες συμβάσεις;

 

Μάρτυρας : Αυτό δεν το γνώριζα τότε. Γνώριζα μόνο ότι ο κατηγορούμενος είχε πει πως δωροδοκούσαν υπαλλήλους του ΟΤΕ, μάλιστα είχε πει 50 με 75.


Εν συνέχεια, ο μάρτυρας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη σύμβαση για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ με προμηθεύτρια εταιρία τη Siemens. Τόνισε μάλιστα ότι η υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 1997 «διότι υπήρχε νόμος για απευθείας ανάθεση. Μετά θα έπρεπε να γίνει διαγωνισμός, αυτό όμως είναι μια δικιά μου εικασία για το ότι υπογράφηκε τότε».

Μάλιστα ο μάρτυρας χαρακτήρισε «ώριμη» την τεχνολογία που προμηθεύθηκε ο οργανισμός καθώς επισήμανε ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν πιο σύγχρονη την οποία εμείς σήμερα παλεύουμε να εγκαταστήσουμε.

Ο Παναγιώτης Βουρλούμης δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά δωροδοκίας και πρόσωπα που ενδεχομένως έλαβαν χρήματα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είχε… σοβαρότερα θέματα να ασχοληθεί εκείνη την περίοδο και είχε αναθέσει το ζήτημα στη νομική υπηρεσία του ΟΤΕ.

Εισαγγελέας: Θεωρείτε ότι στελέχη του ΟΤΕ δωροδοκήθηκαν; Υπήρχε διαφθορά και δωροδοκία στον ΟΤΕ;
Μάρτυρας: Δυνητικά θα μπορούσαν να έχουν δωροδοκηθεί, έχει αποδειχθεί ότι έχουν δοθεί κάποια χρήματα. Από τη στιγμή που έχουν αλλάξει χέρια χρήματα από έναν προμηθευτή προς στέλεχος του ΟΤΕ, αυτό δημιουργεί ένα ερωτηματικό.

Εισαγγελέας: Λέτε στο βιβλίο σας ότι υπήρχε στον ΟΤΕ διαφθορά σε μεγάλη κλίμακα που αφορούσε προμήθειες.
Μάρτυρας: Ναι, εικάζω. 
Εισαγγελέας: Πως το εννοείται;
Μάρτυρας: Το εννοώ όταν μια εταιρεία θέλει να πουλήσει πολύ συχνά χρειάζεται και μια θετική εισήγηση και εκεί επέρχεται επηρεασμός, δωροδοκίες.

Η δίκη συνεχίζεται.
 

Facebook Comments