Όταν την νύχτα πιάσει φωτιά το σπίτι του γείτονα, εμείς πρέπει να μην είμαστε εφησυχασμένοι αλλά ανήσυχοι. Τι και αν το σπίτι του είναι μία ντενεκεδένια παράγκα που με τις γελοίες και κιτς προκλήσεις της μας εξόργιζε;  Τώρα όμως κάτι μυρίζει. Είναι οι φλόγες που πλησιάζουν στην μπαρουταποθήκη που λέγεται Βαλκάνια.

Μία γενικευμένη ανάφλεξη στα Βαλκάνια δεν μπορεί παρά να μας φοβίζει γιατί αν το κράτος των Σκοπίων καταρρεύσει θα δημιουργηθεί πάνω από τα βόρεια σύνορα μας μια γεωγραφικά διευρυμένη Αλβανία και Βουλγαρία. Σήμερα το 2017, η Βουλγαρία έχει πάψει να αποτελεί απειλή για την Ελλάδα, αλλά μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την Αλβανία; Φυσικά και όχι. Αν το τελευταίο διάστημα οι προκλήσεις της Αλβανίας περιορίζονται σε φτηνά δημοσιογραφικά και παρακρατικά τερτίπια τι θα γίνει όταν θα ενισχυθεί η θέση της με την προσάρτηση των αλβανόφωνων περιοχών που ανήκουν στα Σκόπια; Τι θα συμβεί σε μία ενδεχόμενη επανάληψη των γεγονότων της δεκαετίας του ’90;

Ίσως την δεκαετία του ’90 τα πράγματα να ήταν ποιό απλά γιατί η υπό κατάρρευση  Ρωσία δεν μπορούσε να έχει λόγο στις τότε εξελίξεις στα Βαλκάνια. Το ίδιο και η Τουρκία που τώρα εμφανίζεται σαν άτυπος προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων στην περιοχή καθώς και των τζιχαντιστικών θυλάκων  που υπάρχουν στην Αλβανία και το Κόσσοβο. Από την δεκαετία του ’90 όμως έχουν περάσει είκοσι χρόνια, μέσα σε αυτά τα χρόνια η Ρωσία ξαναπόκτησε τις πατρικές σχέσεις που είχε με την Σερβία και αυτό της επιτρέπει να έχει άμεσο λόγο στις εξελίξεις στην περιοχή. Ας μην ξεχνάμε ότι τα Σερβικά όπλα είναι ουσιαστικά Ρωσικά.

Αυτή η ανάμιξη της Ρωσίας στα Βαλκάνια έχει θορυβήσει τις ΗΠΑ που από την εποχή του Ομπάμα ακόμα επεξεργάζονταν σχέδια ανακοπής των Ρωσικών βλέψεων. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιά ακριβώς είναι αυτά τα σχέδια αλλά οι κινήσεις που γίνονται μας κάνουν να συμπεραίνουμε ότι κύκλοι στις ΗΠΑ θέλουν να διαμοιραστούν τα Σκόπια στην Αλβανία και την Βουλγαρία( βλ. δήλωση γερουσιαστή Ντάνα Ροχαμπάχερ , 7/2/2017)   γιατί έτσι πιστεύουν ότι θα ανακόψουν τις ρωσικές βλέψεις στα Βαλκάνια. Κάνουν μεγάλο λάθος γιατί πριμοδοτώντας τον Αλβανικό εθνικισμό πριμοδοτούν το χάος. Μετά από τις Αλβανόφωνες περιοχές των Σκοπίων σειρά στις βλέψεις των Τιράνων έχει η Σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο και μετά….  Αλλά έως τότε πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει.

Οι χώρες  που εμπλέκονται και η πολυπλοκότητα των εθνών στα Βαλκάνια μας κάνει να φοβόμαστε ότι την επόμενη ήμερα από την διάλυση των Σκοπίων θα έχουμε στα βόρεια σύνορα μας ( 100 χιλ. από την Θεσσαλονίκη) μία ένοπλη σύγκρουση σαν και αυτή που βλέπουμε να εκτυλίσσεται στην Συρία. Πόσο θα μπορέσει η Ελλάδα με τα μεγάλα εσωτερικά της προβλήματα να παραμείνει αλώβητη από μία τέτοια πυρκαγιά…;               

Facebook Comments