Το ελληνικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει τα νέα μέτρα μετά τις 16 Μαΐου, η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα ξεκινήσει “τις επόμενες εβδομάδες”, ενώ ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Αθήνα στοχεύει σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου (ή λίγο αργότερα) και σε έξοδο στις αγορές το συντομότερο δυνατό, αυτό σημειώνει σε νέο της note η Citi.

Η συμφωνία θα πρέπει να συμπεριλάβει δέσμευση για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους ώστε να “ικανοποιηθεί το ΔΝΤ και να γίνει αποδεκτή από τη Γερμανία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Σε μια κοινή δήλωσή τους, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ, η Κομισιόν και ο ΕSM, επιβεβαίωσαν ότι οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους βρίσκονται στα χαρτιά τους, αφού όπως τόνισαν “αυτή η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί τώρα από περαιτέρω συζητήσεις τις ερχόμενες εβδομάδες σχετικά με μια αξιόπιστη στρατηγική για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας”.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι η προκαταρκτική συμφωνία είναι μόνο το πρώτο σκέλος για τη συμμετοχής του Ταμείου και ότι η ΕΕ εξακολουθεί να χρειάζεται μια “αξιόπιστη” στρατηγική για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.

Ο Γερμανός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη συμφωνία ως ένα “σημαντικό ενδιάμεσο βήμα”, προσθέτοντας ότι απαιτείται ακόμη περισσότερη σαφήνεια σε θέματα όπως το πρωτεύον πλεόνασμα της Ελλάδας.

Όπως σχολιάζει η Citi, η συμφωνία που επετεύχθη την Τρίτη ρίχνει την μπάλα στο στρατόπεδο των πιστωτών, καθώς το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι πιστωτές (και ιδίως η Γερμανία) πρέπει τώρα να συμφωνήσουν σε κάποια πιο λεπτομερή δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους για να υπάρξει μια τελική συμφωνία.

Ακόμα και αν συμφωνηθεί επί της αρχής, η αμερικάνικη τράπεζα τονίζει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, το νωρίτερο.

Ωστόσο, η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την επόμενη εκταμίευση της δόσης πριν από τις υποχρεώσεις του Ιουλίου, αυξάνοντας τις πιθανότητες να συμφωνηθεί κάποια ελάφρυνση του χρέους και να έλθει η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments