Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ

Ξεκίνησε τη συνέντευξή του αναφερόμενος στην αξιολόγηση και επιμένοντας ότι “εδώ κι ένα χρόνο ζητάμε από την κυβέρνηση να την ολοκληρώσει”. Για τα έξτρα μέτρα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “δεν τα ζητούσαν οι δανειστές, είναι το κόστος της καθυστέρησης”. Τόνισε πως “συμφωνήθηκε επί της ουσίας ένα τέταρτο μνημόνιο το οποίο δεν περιλαμβάνει καν χρηματοδότηση” προσθέτοντας ότι “η χώρα θα σέρνεται με τον Αλέξη Τσίπρα” και κατηγορώντας τον ότι δεσμεύει την Ελλάδα για πολλά χρόνια.

Όσον αφορά τα πλεονόσματα είπε εμφατικά ότι “η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να διατηρήσει πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια”, κάτι το οποίο έχει κοινοποιήσει και έξω. Για το πως θα πετύχει η δική του κυβέρνηση τους στόχους απήντησε ότι αυτό είναι δικό μας θέμα. Σημείωσε ότι “οι συνταξιούχοι θα χάσουν και την 12η και την 11η σύνταξη”. Αναφέρθηκε και στον ΕΝΦΙΑ προτείνοντας μείωσή του κατά 20% ενώ χαρακτήρισε τα αντίμετρα ως “φερεντζέ” των σκληρών μέτρων.  Για τις ιδιωτικοποιήσεις δήλωσε ότι δεν έχει αντιρρήσεις αλλά επιφυλάξεις. Για τη ΔΕΗ ανέφερε ότι “με την πολιτική που ακολουθείται θα καταρρεύσει”.

Επανήλθε εκτενέστερα στο θέμα των αντιμέτρων επισημαίνοντας ότι “δεν ψηφίζουμε τα αντίμετρα γιατί θα είναι σαν να συμφωνούμε και για τα μέτρα. Είναι πακέτο αυτό. (…) Καθολικό όχι από μας στα μέτρα και τα αντίμετρα (…) Για να εφαρμοστούν πλήρως τα αντίμετρα θα πρέπει να πετύχουμε 5,5% πλεόνασμα (…) Τα αντίμετρα δεν ωφελούν αυτούς που θίγονται από τα μέτρα.”. Επιτέθηκε στην κυβέρνηση ρωτώντας την σε υψηλούς τόνους ότι “πρέπει να έχουμε πλεόνασμα 4,5% για να ταίσουμε τα παιδιά στο σχολείο;” και αποκαλώντας τα αντίμετρα ως “πολιτική εξαπάτηση”.

Όταν ρωτήθηκε για το αν πάγιο αίτημά του για εκλογές ήταν προώρο ο ίδιος δήλωσε ότι μάλλον δικαιώθηκε “γιατί αν είχαν γίνει εκλογές θα είχαμε πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα. Ο κύριος Τσίπρας δεν κέρδισε τίποτα, ούτε για το χρέος.”. Επέμεινε λέγοντας: “Δεν υπογράφουμε καμιά δέσμευση η οποία πηγαίνει πέρα από το τρίτο πρόγραμμα (…) Δεν δεσμευόμαστε σε τίποτα, δεν υπογράφουμε τα μέτρα της κυβέρνησης”.

Για την εκτίμηση ότι θα έχουμε ανάπτυξη 2,7% την απέκλεισε εκτιμώντας ανάπτυξη κάτω από 1% ενώ ανέφερε για τον πρωθυπουργό ότι… “είναι από διαφορετικόυς κόσμους”.  Έθεσε ως προτεραιότητα τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Υπογράμμισε ότι “εμείς θα φέρναμε καλύτερο αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις. Ο κύριος Τσίπρας δεν πήρε τίποτα.” και προσέθεσε ότι “θα οδηγήσουμε τη χώρα σε ένα καλύτερο μέλλον”.  Και συνέχισε λέγοντας πως δεν είναι μόνο η οικονομία αλλά η παιδεία και η ασφάλεια. 

Αναφέρθηκε και στα εθνικά θέματα σημειώντας ότι “πρέπει να κρατάμε γραμμή συνεννόησης” και χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά της Τουρκίας ως προκλητική. Είπε ρητά ότι πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο ενώ αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του ότι η Ελλάδα δεν είναι πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια όπως άλλοτε. Σημειωτεόν ότι τα Βαλκανια είναι αρκετά ρευστή περιοχή και με εντάσεις ιδίως αυτή την περίοδο. 

Εξέουσα αναφορά έκανε και στην υπόθεση του Ιβάν Σαββίδη κατηγορώντας τους Τσίπρα και Καμμένο ότι “έφεραν από την πίσω πόρτα στη Βουλή τροπολογία για συγκεκριμένο επιχειρηματία”. Και συνέχισε προσθέτοντας ότι “θα έπρεπε να ντρέπονται”. Ανέφερε πως σβήστηκαν πρόστιμα 38 εκατομμυρίων. Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότ αναδεικνύεται η καινούρια διαπλοκή στο πρόσωπο του κύριου Σαββίδη και τόνισε ότι “όποιος αγοράζει μια επιχείρηση την αγοράζει με τις υποχρεώσεις της”.

 

Facebook Comments