Με τις εξελίξεις για την κυπριακή οικονομία να είναι ραγδαίες, η κρίση που έχει ξεσπάσει στη Μεγαλόνησο επηρεάζει και την Ελλάδα, λόγω των στενών σχέσεων που έχουν οι οικονομίες των δύο χωρών μεταξύ τους.
Τα πρώτα «θύματα» (των ελλαδικών επιχειρήσεων) από το επερχόμενο σοκ που θα υποστεί η κυπριακή οικονομία, είναι οι τράπεζες και ειδικότερα τα θυγατρικά καταστήματα των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Κύπρο, με την Alpha Bank να έχει τα περισσότερα και τις Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Εμπορική να ακολουθούν.

Στο μέτωπο των αεροπορικών επιχειρήσεων, μεγάλη θέση στην αγορά κατέχει η Aegean, με τα πολύ συχνά δρομολόγια Ελλάδας – Κύπρου να αναμένεται να πληγούν από μια ενδεχόμενη μείωση της επιβατικής κίνησης.

Από το χώρο του λιανεμπορίου, η Jumbo, ο όμιλος Φουρλής (καταστήματα ΙΚΕΑ και Inetrsport) αναμένεται να «πονοκεφαλιάσουν» από τις τελευταίες εξελίξεις ενώ άλλες εταιρίες όπως η Sprider, η Κλουκίνας – Λάππας και η Βαράγκης έχουν σταματήσει τις δραστηριότητες τους στη Μεγαλόνησο.

Η Marfin Investement Group έχει μειώσει τις δραστηριότητες της στην Κύπρο, καθώς:
-Έχουν σταματήσει τα δρομολόγια της Olympic Air προς τη Λάρνακα
-Η συμμετοχή στη Λαϊκή Τράπεζα έχει μειωθεί στο 1%
-Το ποσοστό στη Vivartia Cyprus έχει περιοριστεί στο 10%

Το μεγαλύτερο περουσιακό στοιχείο της MIG στην Κύπρο, είναι το ξενοδοχείο Ηilton στη Λευκωσία.

Σημειώνεται ότι παρουσία στην κυπριακή αγορά έχουν, μέσω θυγατρικών, οι ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Autohellas, Coca Cola Hellenic, Τηλέτυπος(Mega Κύπρου) κ.α.

Facebook Comments