Τις αντιδράσεις – μέσα και έξω από το κόμμα του – προσπαθεί να συγκρατήσει ο Σόιμπλε. Αντίθετος με τρίτο πακέτο στήριξης και ο Χορστ Ζεχόφερ. Μέρκελ: αν ήμουν στον αγώνα δεν θα ισοφάριζε ο ΠΑΟΚ.

O γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα επανέρχεται και σήμερα στο ενδεχόμενο χορήγησης και τρίτου πακέτου στήριξης στην Ελλάδα υπερασπιζόμενος τις θέσεις του. «Είναι απαραίτητο να γίνει σαφές ότι πριν από τις βουλευτικές εκλογές δεν αποκρύπτεται τίποτα» είπε το μεσημέρι σε εκδήλωση του κόμματός του στην κωμόπολη Μαρία Λααχ.

«Χρησιμοποιήστε τη μνήμη σας»
Εκείνο που ήθελε να επιτύχει, όπως διευκρίνισε, είναι να καταρρίψει εικασίες για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Ένα τέτοιο βήμα δεν πρόκειται να γίνει» υπογράμμισε. Στο περιοδικό Wirtschaftswoche o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσπαθεί να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους. «Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν μυστικά σχέδια για την περίοδο μετά τις εκλογές και ότι δεν μπορούμε να μεταθέσουμε αποφάσεις για την Ευρώπη αργότερα εξ αιτίας των εκλογών στη Γερμανία» δήλωσε. «Οι κατηγορίες που προσάπτει η αντιπολίτευση είναι επικίνδυνες για τον πολιτικό πολιτισμό».
Την σκυτάλη παραλαμβάνει ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ. Στις νυχτερινές ειδήσεις του τηλεοπτικού σταθμού RTL παρεμβαίνει στη δημόσια συζήτηση για το τρίτο πακέτο ζητώντας από τους Σοσιαλδημοκράτες να ανακαλέσουν στη μνήμη τους αποφάσεις της Βουλής. «Θα περιμένουμε μέχρι το τέλος του 2014. Το σημερνό πακέτο στήριξης ολοκληρώνεται τέλος του 2014 και στη γερμανική βουλή αποφασίσαμε – με τις ψήφους του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος – να εξετάσουμε την κατάσταση το 2014. Μέχρι τότε δεν υπάρχει κάτι άλλο από το να πιέζουμε να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις» είπε χαρακτηριστικά ο Φίλιπ Ρέσλερ.

Οργισμένος και ο Ζεχόφερ
Την ίδια ώρα εκτός από την αντιπολίτευση πυρά για το νέο χρηματοδοτικό πακέτο δέχεται ο Σόιμπλε και από τους κυβερνητικούς εταίρους. Μετά τον Χριστιανοδημοκράτη Βόλφγκανγκ Μπόζμπαχ και τον φιλελεύθερο Φρανκ Σέφλερ στους «οργισμένους» προστίθεται και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος Χορστ Ζεχόφερ, ο οποίος δεν αισθάνεται «ευτυχής», όπως είπε στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, με την εξαγγελία Σόιμπλε. «Δεν γίνεται να θέτει κανείς τη χορήγηση βοήθειας ως προοπτική» τόνισε ο Ζεχόφερ. Εκείνο που ενοχλεί ιδιαίτερα τον βαυαρό πρωθυπουργό είναι ότι οι δηλώσεις Σόιμπλε για την αναγκαιότητα νέας βοήθειας θα μπορούσαν να ανακόψει την πορεία των μεταρρυθμίσεων προσπάθειες. «Αυτό καταστρέφει κάθε προσπάθεια στην ίδια τη χώρα να υλοποιήσει τα αναγκαία» προειδοποίησε ο Ζεχόφερ.

Μέρκελ, η Σάλκε και ο ΠΑΟΚ
Στο μεταξύ, η έκβαση του χθεσινού αγώνα της Σάλκε 04 κατά του ΠΑΟΚ για τα πλέι – οφ έγινε αντικείμενο αναφοράς από την ΄Αγκελα Μέρκελ σε προεκλογική ομιλία σε πόλη της ανατολικής Γερμανίας. Υπονοώντας προφανώς ότι φέρνει γούρι σε γερμανικές ποδοσφαιρικές ομάδες όταν είναι παρούσα στις κερκίδες, είπε ότι αν παρακολουθούσε το παιγνίδι το ματς θα τελείωνε 1 – 0 υπέρ της Σάλκε και δεν θα έμπαινε γκολ από τον ΠΑΟΚ. Διευκρίνισε μάλιστα ότι άνοιξε την τηλεόραση τη στιγμή που η ελληνική ομάδα ισοφάριζε. Αξίζει να σημειώσουμε ότι καγκελάριος δεν έκρυψε πότε την αγάπη της για το ποδόσφαιρο.

Facebook Comments