Τις τουρκικές απειλές προς την Κυπριακή Δημοκρατία για τις έρευνες υδρογονανθράκων και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, στηλίτευσε ο αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία. Ρίτσαρντ Κένιγκ.

Όπως διεμήνυσε ο αμερικανός διπλωμάτης, η διατύπωση στρατιωτικών απειλών και η προσέγγιση ξένων εταιρειών για να μη συμμετάσχουν στη διαδικασία έρευνας και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελούν ανάρμοστες ενέργειες.

Σε ομιλία του στο 17ο συνέδριο Κυπρίων Αποδήμων, ο κ. Κένιγνκ αναγνώρισε για άλλη μια φορά το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευθεί τον φυσικό πλούτο της, τονίζοντας παράλληλα ότι τα έσοδα θα πρέπει να μοιραστούν ισότιμα μεταξύ των κατοίκων.

Παράλληλα εξέφρασε τη θέση της Ουάσιγκτον ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου μπορούν να διεξάγονται παράλληλα, ενώ μετέφερε και την αμερικανική προτίμηση σε κατασκευή τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου.

Οσον αφορά το Κυπριακό ο αμερικανός πρέσβης είπε ότι θα πρέπει να δοκιμαστεί η τουρκική βούληση για συνομιλίες με στόχο την επανένωση της Κύπρου στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Facebook Comments