Την εκτίμηση ότι η κυπριακή Βουλή θα απορρίψει το νομοσχέδιο για φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων στη Μεγαλόνησο εξέφρασε την Τρίτη ο πρόεδρος της χώρας, Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην σουηδική τηλεόραση.

Όπως δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, το κοινοβούλιο «θα τοποθετηθεί αρνητικά, διότι θεωρεί και πιστεύει ότι είναι άδικο και πλήττει τα συμφέροντα της Κύπρου γενικότερα».

Ερωτηθείς μάλιστα για το πώς θα χειριστεί την κατάσταση, απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει τα σχέδιά της, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το «κούρεμα» δεν ήταν κάτι που αναμέναμε από την τρόικα και τους φίλους, όπως είπε, στο Eurogroup.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός του Αναστασιάδη ελέγχει 20 εκ των 56 εδρών στην Βουλή, ενώ ο σύμμαχός του, το Δημοκρατικό Κόμμα, κατέχει εννέα έδρες.

Η Βουλή είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει στις 18:00 προκειμένου να ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο. Το αναθεωρημένο σχέδιο του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την εξαίρεση των καταθέσεως έως 20.000 ευρώ από την εισφορά, την επιβολή συντελεστή ύψους 6,75% στις καταθέσεις μεταξύ 20.001 και 100.000 ευρώ και 9,9% για καταθέσεις άνω των 100.000.

Εν τω μεταξύ, έκκληση προς τα όλα τα κόμματα να πουν ένα «βροντερό ΌΧΙ» και να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί για την φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων απηύθυνε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου.

Παράλληλα, ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής αναχωρεί το απόγευμα για τη Μόσχα, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του, Αντόν Σιλουάνοφ.

Facebook Comments