Never again, δήλωσε ο Β. Σοίμπλε στο ενδεχόμενο νέου κουρέματος, όμως ο επίτροπος Ενέργειας Έτινγκερ δεν το αποκλείει και ο π. οικονομολόγος της ΕΚΤ Σταρκ το θεωρεί δεδομένο. SPD: πρώτα οι Έλληνες πλούσιοι για το χρέος.

Τέσσερεις μέρες μετά την παραδοχή Σόιμπλε σε προεκλογική συνάντηση, αυτού που οι εμπειρογνώμονες ήξεραν από καιρό, ότι δηλαδή η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα χρήματα από τα προϋπολογισθέντα, στο δημόσιο διάλογο παρεμβαίνει ο γερμανός επίτροπος Ενέργειας Γκύντερ ΄Ετινγκερ, κομματικός σύντροφος του Σόιμπλε.

«Never again»;
Σε συνέντευξη στην αυριανή κυριακάτικη die Welt ο Έτινγκερ δηλώνει ότι υπολογίζει με ένα μικρότερο πακέτο βοήθειας, (μικρό διψήφιο αριθμό δισ. ευρώ), για την Ελλάδα για το διάστημα 2014 – 2016. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο γερμανός επίτροπος θεωρεί πολύ πιθανό και ένα νέο κούρεμα.

«Κούρεμα χρέους δεν αποτελεί θέμα συζήτησης γι αυτό το διάστημα, αλλά δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς δια παντός» υπογράμμισε. Όμως αυτό ακριβώς έχει αποκλείσει ο Βόλφγκναγκ Σόιμπλε και μάλιστα σε επανειλημμένες συνεντεύξεις του, τελευταία στην εφημερίδα Handelsblatt, όπου απέκλεισε κατηγορηματικά νέο κούρεμα. «Επρόκειτο για μοναδική περίπτωση, δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερη, never again», είπε χαρακτηριστικά.

Αντίθετος με τον Σόιμπλε τίθεται και ο Γύργκεν Σταρκ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ και από τον ίδιο πολιτικό χώρο με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών. «Μόνο για τη χρηματοδότηση της τρύπας ύψους πάνω από 10 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2014 χρειάζονται κι άλλα χρήματα ιδιαίτερα από τους ευρωπαίους εταίρους», τονίζει στο αυριανό φύλο της εφημερίδα die Welt. «Έτσι θα διογκωθεί ακόμη περισσότερο το χρέος ώστε να θεωρείται αναπόφευκτη παραίτηση των δημόσιων πιστωτών από τμήμα των απαιτήσεών τους». Ο Σταρκ κάνει αναφορά στο μόνιμο αδύναμο σημείο σε όλα τα πακέτα στήριξης: το τεράστιο ύψος του χρέους. «Είναι τόσο υψηλό, που η χώρα μόλις και μετά βίας μπορεί να βοηθηθεί με άλλα δάνεια ή εγγυήσεις ή κυρίως με κούρεμα του χρέους που θα έπληττε δημόσιους πιστωτές – και γερμανούς φορολογούμενους».

«Οι πλούσιοι Έλληνες πρώτα»
Την ίδια ώρα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε συνέχισε τη σειρά συνεντεύξεων για το θέμα. Σήμερα στην εφημερίδα Manheimer Morgen επαναλαμβάνει ότι όσα είπε δεν είναι καινούργια, αλλά ότι πρόκειται για αποφάσεις του Γιούρογκρουπ το 2012. «Ίσως όμως-παραδέχτηκε – αυτή τη φορά να ήταν πιο σαφή». Στις αντιδράσεις στελεχών του κυβερνώντος CDU, προστίθενται σήμερα κι αυτές και από τον λιλιπούτειο εταίρο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, τους Φιλελευθέρους. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε προειδοποίησε να μη δοθεί λευκή επιταγή στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Kieler Nachrichten ο Βεστερβέλε διευκρινίζει ότι δεν πρέπει να αποκλείει κανείς εξ αρχής περισσότερη βοήθεια, αλλά είναι σημαντικό να μην διαθέσει κι άλλο χρηματοδοτικό πακέτο μέχρις ότου η Ελλάδα εφαρμόσει όλα τα υπεσχημένα. «Εάν οι εξαγγελίες γίνονται νωρίτερα, τότε η ώθηση για μεταρρυθμίσεις χαλαρώνει» πιστεύει ο γερμανός υπουργός εξωτερικών. Στην ίδια γραμμή κινείται και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων Ράινερ Μπρύντερλε, στην αυριανή κυριακάτικη Bild.

Από την μείζονα αντιπολίτευση ξεχωρίζει η συνέντευξη του προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην εφημερίδα Passauer Neuen Presse. O Γκάμπριελ, αφού επαινεί την ειλικρίνεια του Σόιμπλε, την ερμηνεύει ως παραδοχή αποτυχίας της πολιτικής του Βερολίνου έναντι της Ελλάδας. Και εφιστά την προσοχή στην κυβέρνηση να μην παίζει επιπόλαια με χρήματα γερμανών φορολογουμένων για τη διάσωση του ευρώ. «Αντί να διατίθενται νέα κονδύλια από χρήματα γερμανών και ευρωπαίων φορολογουμένων η Ελλάδα χρειάζεται πρώτα μια εσωτερική κατανομή των βαρών», είπε ο Γκάμπριελ για να προσθέσει ότι «δεν είναι δυνατόν οι σούπερ πλούσιοι έλληνες να μην συμβάλουν καθόλου στη σωτηρία της χώρας, αν και πολλοί από αυτούς την έχουν καταληστέψει».

Facebook Comments