Η Ελλάδα δεν χρειάζεται δεύτερο κούρεμα χρέους γιατί μπορεί να μειώσει το χρέος της με άλλους τρόπους, όπως η χαλάρωση των όρων στα υφιστάμενα πακέτα διάσωσής της, τόνισε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως αναφέρει το Reuters, o υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για επιστροφή στις αγορές το β εξάμηνο του 2014, με μικρή έκδοση, ώστε να “δοκιμαστούν τα νερά”.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές για να “δοκιμάσει τα νερά” το β εξάμηνο του 2014 εάν η χώρα επιστρέψει στην ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του έτους και εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα ανέφερε χαρακτηριστικά στη γερμανική εφημερίδα.
“Θα ήταν μια μεγάλη επιτυχία που θα μας επέτρεπε να δοκιμάσουμε την αγορά με νέα έκδοση ομολόγων το β εξάμηνο του 2014”, τόνισε ο υπουργός. “Αρχικά με ένα μικρό ποσό, για να δοκιμάσουμε την αγορά”.

Ερωτηθείς εάν η έκδοση θα ήταν της τάξης των 3-5 δισ. ευρώ, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι “μπορεί να είναι και μικρότερη”.

«Οι δημόσιες επενδύσεις έχουν κυριολεκτικά εκμηδενιστεί. Πρέπει να τελειώσουμε με τις συνέπειες των μνημονίων. Όπως έχουμε πει επανειλημμένα θα ακυρώσουμε τα μνημόνια θα επαναδιαπραγματευτούμε με ρήτρα ανάπτυξης, πάγωμα τοκοχρεολυσίων και αποχρέωση της χώρα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» δήλωσε στο μεταξύ στον ΣΚΑΪ ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης.

Η προσωρινή η αύξηση του δημόσιου χρέους θα καλυφθεί δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Μουσουρούλης. «Η χώρα μπορεί να προσελκύσει και θα προσελκύσει τεράστιες επενδύσεις» εκτίμησε.

Ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης τόνισε με τη σειρά του στο σταθμό μας ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ ενός συνδυασμού τρόπων για τη μείωση του δημόσιου χρέους, δηλαδή τόσο μέσω κουρέματος όσο και με έμμεσους τρόπους όπως η επιμήκυνση χρόνου των δανείων και η μείωση επιτοκίων. Άφησε αιχμές για το ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «τσαμπουκαλίδικη προσέγγιση» αντιμετώπισης του θέματος της διόγκωσης του χρέους.

Facebook Comments