Επίσημα πλέον το Πουέρτο Ρίκο υπέβαλε αίτημα υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές του στη μεγαλύτερη χρεοκοπία περιφέρειας στην ιστορία των ΗΠΑ.

Τώρα έρχεται η ώρα του λογαριασμού, αναφέρει το Bloomberg. Μετά από χρόνια διαπληκτισμών στην Ουάσιγκτον, το Σαν Χουάν και την Wall Street -μια διαμάχη που έφερε τα hedge funds απέναντι σε κάποιους από τους φτωχότερους πολίτες των ΗΠΑ- ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο ίσως επιτέλους βοηθήσει στο να αποφασιστεί ποιος πληρώνεται και πόσο.

Και για τις δύο πλευρές η τελική αναμέτρηση θα σημαίνει πόνο αλλά και ευκαιρία. Οι ομολογιούχοι είναι βέβαιο ότι θα ζημιωθούν, με την κοινοπολιτεία να ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να τους εξοφλήσει πλήρως. Στο μεταξύ το Πουέρτο Ρίκο δεν θα βρει εύκολη λύση σε μια οικονομική κρίση που έχει εξωθήσει πολλούς από τους πολίτες του σε φυγή προς την αμερικανική ενδοχώρα με μία ύφεση που έχει διαρκέσει μια δεκαετία και έναν πολυετή δανεισμό για την κάλυψη των ελλειμμάτων.

Το Πουέρτο Ρίκο ζητάει από το ομοσπονδιακό δικαστήριο να αναγκάσει τους πιστωτές να δεχτούν απώλειες 74 δισ. δολαρίων από οφειλές. Η διαδικασία που αποκαλείται Title III προέκυψε από έναν αμερικανικό νόμο που ενεργοποιήθηκε πέρυσι για να βοηθήσει το Πουέρτο Ρίκο να επιβιώσει από την οικονομική του δυσπραγία. Χιλιάδες πουερτορικανοί διαδήλωσαν στην επιχειρηματική συνοικία του Σαν Χουάν την Πρωτομαγιά ενάντια στις προγραμματισμένες περικοπές δαπανών.

Facebook Comments