Δυσαρέσκεια έφεραν τα νέα μέτρα για την πολιτική φαρμάκου που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας εξέφρασε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Σημειώνεται ότι τα μέτρα προήλθαν κατόπιν διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ο κλάδος κάνει λόγο για νέα οριζόντια μέτρα που δεν αποτελούν διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά καθαρά βαριά φοροεισπρακτικά μέτρα, τα οποία δεν εξασφαλίζουν τη μείωση του clawback κατά 30%, που είναι και μνημονιακή υποχρέωση.

Όπως επισημαίνει ο ΣΦΕΕ σε ανακοίνωσή του, τα μέτρα θέτουν περιορισμούς στην είσοδο των νέων καινοτόμων φαρμάκων ή και την καθιστούν απαγορευτική, γεγονός που θα έχει άμεσες και δυσμενέστατες επιπτώσεις στους ασθενείς, πλήττουν την υγιή επιχειρηματικότητα, χωρίς όμως να εξασφαλίζουν ούτε στέρεα δημοσιονομικά οφέλη ούτε, το κυριότερο, καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς.

Προειδοποιούν ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εξαντλούν τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιρειών, απειλώντας τις 86.000 θέσεις εργασίας που στηρίζει άμεσα και έμμεσα ο Κλάδος του Φαρμάκου και δημιουργούν συνθήκες αποεπένδυσης.

Ζητούν, τέλος, διαβούλευση πριν την κατάθεση και ψήφιση του σχετικού πολυνομοσχεδίου όσο και μετά στις επικείμενες υπουργικές αποφάσεις που θα εξειδικεύσουν τα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί το όφελος των ασθενών και η βιωσιμότητα του Κλάδου και του Συστήματος Υγείας.

Τα μέτρα

Υπενθυμίζεται ότι, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός παρουσίασε την Τετάρτη στους εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) τη δέσμη των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με τους «θεσμούς»  στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Οι αλλαγές αφορούν:

  • Τροποποίηση των προϋποθέσεων εισαγωγής των νέων φαρμάκων στη θετική λίστα με την υιοθέτηση δύο «φίλτρων»:

α) τα νέα φάρμακα θα εισάγονται στη θετική λίστα με την προϋπόθεση ότι κυκλοφορούν σε 9 κράτη- μέλη της Ε.Ε, αποζημιώνονται σε 6 από αυτά  εκ των οποίων τα τρία  διαθέτουν σύστημα ΗΤΑ.

β) εισάγονται κριτήρια αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ), τα οποία είναι η ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη, η προστιθέμενη θεραπευτική αξία του υπό αξιολόγηση φαρμακευτικού προϊόντος σε σχέση με τις υφιστάμενες θεραπείες, η αξιοπιστία των στοιχείων της κλινικής τεκμηρίωσης και η σχέση κόστους- οφέλους μετά από συνεκτίμηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη σε συνάρτηση με τα φαρμακο-επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.

  • Ενοποιημένο rebate όγκου με επιπλέον επιβάρυνση 25% για τα νέα on patent φάρμακα και μέχρι να υπάρξει διαπραγμάτευση της τιμής αποζημίωσής τους.
  • Θεσμική θωράκιση και νομική υποστήριξη της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ.  Διασύνδεση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης με την Επιτροπή Θετικής Λίστας και συνεκτίμηση του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης με τα υπόλοιπα κριτήρια της θετικής λίστας.
  • Μέτρα για την προώθηση των γενοσήμων με ποσοστιαίους στόχους συνταγογράφησης ανά γιατρό και με ειδικό οικονομικό κίνητρο για τα φαρμακεία.
  • Πρόβλεψη κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση υποχρεωτικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
  • Αξιολόγηση και έλεγχος της συνταγογραφικής συμπεριφοράς των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ.

Facebook Comments