Σήμερα λίγο μετά τις 11:00 ξεκίνησε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του χαρακτήρισε τη συμφωνία ως “δύσκολη επιλογή” που όμως δίνει “προοπτική εξόδου από τα μνημόνια”. Παραδέχθηκε ότι “κάθε συμφωνία περιέχει και το στοιχείου του συμβιβασμού ενώ επέμεινε ότι καατάφεραν να εξασφαλίσουν μία ισορροπημένη συμφωνία. Και συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχουν σημεία που δεν αποτελούσαν επιλογή μας. Σε κάποια σημεία κερδίσαμε πράγματα που θα δώσουν ανάσα σε εκατομμύρια συμπολίτες μας και σε κάποια αναγκαστήκαμε να υποχωρήσουμε”. 

“Για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια υποσχέσεων οι δανειστές βρίσκονται μπροστά στην υποχρέωση να προχωρήσουν σε ουσιαστικά μέτρα για την απομείωση του χρέους που θα δώσει τη δυνατότητα στη χωρα να σταθεί σύντομα στα δικά της πόδια”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός και επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης που προϋπήρχαν στην πρωθυπουργία. Και υπογράμμισε ότι “πιάσαμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 οκτώ φορές μεγαλύτερο από ό,τι υπολόγιζαν οι θεσμοί και 42 φορές παραπάνω από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, που κυβερνούσαν τα πέντε χρόνια της λεηλασίας, μας λένε ότι το πιάσαμε επειδή ήταν πολύ σκληρά αυτά τα μέτρα που πήραμε. Ενώ τα μέτρα που είχαν πάρει αυτοί ήταν ελαφριά.”

Είπε ότι η δική του κυβέρνηση -εν αντιθέσει με αυτές του παρελθόντος- κατάφερε να πιάσει την υπεραπόδοση στόχων και ρώτησε “Γιατί αυτοί δεν έπιασαν την υπεραπόδοση;”. Και απάντησε στην ερώτησή του υποστηρίζοντας “γιατί στα δύο χρόνια διακυβέρνησής μας εμείς κόπηκε η μίζα, η φοροδιαφυγή, η λοβιτούρα και η σπατάλη του δημοσίου χρήματος”. 

Η επίθεση του στον πρόεδρο της Αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν δριμεία. Ισχυρίστηκε ότι μετά την επίτευξη συμφωνίας που περιλαμβάνει και αντίμετρα, βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή και αναστάτωση. “Πώς ήταν δυνατόν να φανταστούν ότι έρχεται μια συμφωνία σε ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο που δεν περιέχει μόνο μέτρα αλλά και αντίμετρα;” επέμεινε ο Αλέξης Τσίπρας. Και προσέθεσε ότι… “έχασαν την μπάλα, άρχισαν τα ψέματα και αυτογελοιοποιούνται”. 

Χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη ως “απελπισμένο” και σχολίασε ότι “καταφεύγει σε ψέματα” λέγοντας εμφατικά “μας είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν μόνο αν πιάσουμε πρωτογενές πλεόνασμα 5,5%. Τι άλλο θα ακούσουμε πια από τον απεγνωσμένο κ. Μητσοτάκη; Λέει ψέματα (…) Υποχρέωσή μας είναι να πέτυχουμε το 2018 πλεόνασμα 3,5%.” Ανέλυσε και τον τρόπο σκέψης του Κυριάκου Μητσοράκης: “Αφού πιάσαμε 4,2% το 2016 πώς θα μπορέσω να πείσω ότι το 2018 δεν θα πιάσουμε 3,5% και ότι τα αντίμετρα είναι απλώς ένας φερετζές; […] Αλλάζω την αλήθεια, αφού δεν μπορώ να αλλάξω το επιχείρημα”. Και τέλος τον χαρακτήριζες ως “τζάμπα μπαγκα” (“Ωραίος μάγκας ο κ. Μητσοτάκης, εύκολη η πλειοδοσία, αλλά, όπως είπε ένας πιστός στρατιώτης της παράταξής του, τζάμπα μάγκας”). 

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, λέγοντας πως εκλογές θα γίνουν κανονικά, στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης. “Τα αντίμετρα αυτά εμείς τα καταφέραμε, εμείς θα τα εφαρμόσουμε. Την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία εμείς θα την καταφέρουμε” υπογράμμισε και κατέληξε ότι στο τέλος της τετραετίας η κυβέρνηση θα συγκριθεί καθαρά με αυτούς που γονάτισαν τη χώρα και τη λεηλάτησαν ενώ εκείνη την ξαναστήνει “με δυσκολίες και επώδυνους συμβιβασμούς”. 

Facebook Comments