Η Σοφία Ζαχαράκη, μία νέα και δυναμική γυναίκα, εργαζόμενη ως δασκάλα στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα είναι η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, αποτελεί την προσωποποίηση της ανανέωσης που ζητούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την εκλογή του και μιλάει στο MarketNews.gr

Το κόμμα σας αρνείται – σχεδόν εμμονικά – να υπερψηφίσει τα αντίμετρα. Ποια η λογική της στάσης του;

Έχοντας δουλέψει για πάρα πολλά χρονιά σε ιδιωτικό σχολείο, σε δημόσιο σχολείο και σε περιοχές που θα έλεγα ότι δεν είναι ιδιαίτερα προνομιούχες και σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν πολλά κοινωνικά προβλήματα έβλεπες ότι παιδιά 6 και 7 ετών που προέρχονται από οικογένειες Ρομά ή από μονογονικές οικογένειες περιμένουν και περίμεναν οποιαδήποτε ενίσχυση θα μπορούσε να τους δώσει το κράτος μου δημιουργεί έναν εκνευρισμό να μαθαίνω και να βλέπω ότι η χώρα μας είχε την δυνατότητα να απορροφήσει ένα ποσό περί τα 3 εκατομμύρια ευρώ από κοινοτικούς πόρους τα οποία επρόκειτο να πάνε στην υγιεινή διατροφή των παιδιών, σε φρούτα και λαχανικά. Γιατί η χώρα μας είχε μηδενική απορροφητικότητα σε αυτό το πρόγραμμα και το αναφέρω αυτό σε αντιδιαστολή με την πρόταση για τα αντίμετρα την οποία είχαμε πολύ πρόσφατα και εξηγώ: Η  Νέα Δημοκρατία λέει όχι και στα μέτρα και στα αντίμετρα.

Θεωρεί θα ότι είναι προδήλως υποκριτική η στάση της κυβέρνησης. Όταν έρχεται και από την οικογένεια η οποία έχει αυτήν την στιγμή και έναν μισθωτό, ο οποίος θα έχει πολύ σοβαρή απομείωση των χρημάτων που θα μπαίνουν στο σπίτι από την μείωση του αφορολόγητου, αλλά και τον συνταξιούχο που κινδυνεύει να χάσει από μια έως τρεις συντάξεις. Άρα ουσιαστικά να τους αποστραγγίζουμε. Είναι σαν να παίρνεις ένα λεμόνι, να το στραγγίζεις και να σου μένει ένα κουκούτσι και να δίνεις πίσω στον δικαιούχο αυτό το κουκούτσι και να του λες κάνε τώρα χυμό. Αυτά δεν γίνονται πολύ απλά. Για να μπορούσανε να πετύχουμε αυτά τα πολύ ψηλά πλεονάσματα θα πρέπει ουσιαστικά να αποδυναμώσουμε περαιτέρω την ελληνική οικογένεια και στο τέλος αν πετύχουμε υπερπλεόνασμα να τους δώσουμε αυτά τα μέτρα, τα οποία  δυστυχώς, κυρία Σταματάκου  τα είχαμε ήδη από το 2014.

Αν στα αντίμετρα η αξιωματική αντιπολίτευση λέει «όχι» πώς χαρακτηρίζει τα μέτρα;

Αν πάρουμε ένα-ένα τα αντίμετρα θα σας έλεγα ότι αυτός ο όχι αρκετά μειωμένος φορολογικός συντελεστής, αυτό το 20% είναι εξαιρετικά υψηλό σε συνδυασμό με την μείωση του αφορολόγητου. Ήταν έτσι όμως το 2014 με χαμηλότερες φορολογικές υποχρεώσεις, ακόμη και το κομμάτι του ΕΝΦΙΑ, επρόκειτο να μειωθεί πάρα πολύ κατά 7% , από το 2014 και μετά και ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας έλεγε ότι θα το καταργήσει, τώρα το κρατάει και λέει ότι πιθανό είναι να το απομειώσει κατά 20%. Άρα και στο κομμάτι των μέτρων μιλάμε για μια ουσιαστικά δολοφονική διάθεση προς τους Έλληνες πολίτες και στα αντίμετρα φοβάμαι δυστυχώς ότι μιλάμε για μια κοροϊδία

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι «οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας, δεν ήταν φίλοι μας τον Ιούλιο του ‘15, ούτε τον Μάιο του ‘16, ούτε και σήμερα». Ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας για τους δανειστές;

Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Εγώ θα σας έλεγα ότι όταν κάνεις μια συμφωνία και όταν είσαι σε μια διαπραγμάτευση το ζήτημα δεν είναι να κάνεις φίλους ή εχθρούς, το ζήτημα είναι να κάθεσαι με κάποιον τον οποίο βλέπεις ως το άμεσο μέσο για να μπορέσεις να ξεφύγεις από μία κατάσταση. Σας θυμίζω την πολύ δεινή κατάσταση που βρεθήκαμε το 2015, μετά από ένα εξάμηνο που κάποιοι κάνανε τους καμπόσους ανά την Ευρώπη, υπουργοί σαν τον κ. Βαρουφάκη που ήταν επιλογή του πρωθυπουργού αν δεν κάνω λάθος, οι οποίοι πήγαιναν ανά την Ευρώπη και δημιουργούσαν εχθρούς και αντιπάθειες συνεχίζουν να το κάνουν. Αυτούς λοιπόν τους έδιωξε το κόμμα, αλλά συνεχίζουμε με μία λογική αμφιθυμίας.

Το θέμα μας δεν είναι να δημιουργήσουμε καινούργιους φίλους που θα έλεγα ότι σε μια ευρωπαϊκή οικογένεια ότι είμαστε όλοι συνεργάτες. Το θέμα είναι να μπορέσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά να κλείσουμε τον κύκλο των μνημονίων. Θυμίζω τι έγινε στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στην Κύπρο. Θα μου πείτε ότι άλλα προβλήματα σε κάθε χώρα και θα το δεχτώ. Όμως σε τρία χρόνια και στην περίπτωση μάλιστα της Ισπανίας δεν χρειάστηκε να μπει σε μνημόνιο όπως το ξέρουμε εμείς με υποχρεώσεις προς τον κόσμο. Αλλά σε τρία χρόνια σε άλλα κράτη και σε λιγότερο από τρία χρόνια στην Κύπρο κατόρθωσαν να βγουν από τα μνημόνια και δεν μπήκε κανείς σε διαδικασία φιλιών και εχθροτήτων. Μπήκε στην λογική αποτελέσματος και αποτελεσματικότητας.

Στον αντίποδα, ο Αντώνης Σαμαράς είχε δηλώσει όντας πρωθυπουργός «ουδείς αναμάρτητος μπροστά στην Άνγκελα Μέρκελ». Θεωρείτε ότι τέτοιου είδους δηλώσεις έφεραν την νοοτροπία που έχει ο περισσότερος κόσμος «Σαμαροβενιζέλοι να μην είναι και ότι άλλο να είναι» με αποτέλεσμα να φτάσουμε στον κ.Τσίπρα; Θεωρείτε μήπως ότι αυτά τα δύο άκρα είναι εσκεμμένα;

Όπου και να κάτσουμε, σε οποιαδήποτε παρέα ανακύπτει. Οποιοσδήποτε θέλει να κάνει μια ανασκόπηση από το 2012 και μετά αναρωτιέται τι αποτύπωμα άφησε τελικά η κάθε κυβέρνηση. Εγώ θα σας έλεγε ότι πέρα από ορισμένες ρήσεις, οι οποίες δείχνουν και μια μεγαλοψυχία, το να είναι κάποιος, το να έχει δείξει εμπράκτως με μια διάθεση συνεργατική και με μία διάθεση να επιτευχθούν οι στόχοι, όπως έγινε το 2012-2014, δεν θα σας πω ότι όλα έγιναν καλά, δεν θα σας το πει κανείς αυτό από την Νέα Δημοκρατία. Έγινε μια τεράστια προσπάθεια το -7,8% ύφεσης που υπήρχε το 2011 να γυρίσει και να γίνει 0,4 ανάπτυξη. θα μου πείτε ναι αναιμική, αλλά ήμασταν σε μια φάση που θα βγαίναμε από το μνημόνιο, θα παίρναμε μια πιστοληπτική γραμμή στήριξης για την χώρα και όλοι τώρα έχουν ξεπεράσει το κομμάτι Σαμαροβενιζέλοι που είπατε, γιατί καμιά φορά μιλάει και το θυμικό, ο κόσμος έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ και είναι πολύ φυσιολογικό κάποιοι άνθρωποι να αντιδρούσαν με οργή και με απογοήτευση.

Από την άλλη ρωτήστε πόσοι θα σας πουν ότι περνούσαμε πολύ καλύτερα το 2014 και ότι προσπαθούμε να φτάσουμε το 2017-2018 να φτάσουμε εκεί που ήμασταν το 2014 και αναρωτιέμαι αν έχουμε το περιθώριο και νεότεροι άνθρωποι όπως εσείς και οι λίγο μεγαλύτεροι όπως εμείς αν έχουμε το περιθώριο να χάνουμε χρόνια, κάτι που εγώ θεωρώ πως δεν έχουμε.

Ωστόσο επικοινωνιακά δεν θεωρείτε ότι δηλώσεις σαν αυτές του Άδωνι Γεωργιαδή, ότι εμείς θα κάναμε τόσα και άλλα τόσα μέτρα, ότι δεν ευνοούν την Νέα Δημοκρατία;

Ο κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του τρόπο έκφρασης. Κάποιος μπορεί να είναι πιο εκφραστικός και να μιλάει πιο πολύ με ενέργεια και πάθος και κάποιος άλλος μπορεί να μιλάει πιο ορθολογιστικά εκείνη την στιγμή με μια μετριοπάθεια. Αυτό που λένε και οι δύο αντιπρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι αν ήταν η Νέα Δημοκρατία στην διαπραγμάτευση, αν ήμασταν ακόμη στο μνημόνιο και για αυτό ζητούσαμε τις εκλογές. Για να μπορέσει να πάρει πάνω της μια διαπραγμάτευση που θα μπορούσε φέρει εις πέρας με πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Αυτό λοιπόν λέει και ο ένας αντιπρόεδρος και ο άλλος με διαφορετικό ίσως τόνο, ότι κάποια πράγματα έπρεπε να γίνουν. Όταν μιλάμε αυτήν την στιγμή για την απλοποίηση διαδικασιών στο δημόσιο, όταν μιλάμε ακόμη για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που θα πρέπει να απλοποιηθεί μετά από τόσο καιρό, μετά από τόσες βοήθειες που έχει λάβει η χώρα από διάφορους διεθνείς οργανισμούς και κράτη μέλη, εμείς μπορούμε να λέμε ακόμη ότι έχουμε περιθώριο καθυστέρησης; Όταν υπάρχουν θέματα στο κομμάτι αξιολόγησης του δημοσίου που εμείς περιμένουμε και ήδη ακούω ότι υπάρχουν δηλώσεις και αντιδράσεις από κάποιος δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι δεν είναι πάρα πολλοί. Και εγώ δημόσιος υπάλληλος είμαι και ξέρω. Πολλοί θέλουμε να μπει ένας τρόπος αξιολόγησης των δυνατοτήτων μας έτσι ώστε να μην υποτιμάται και η παρουσία μας εκεί. Είναι παρά πολλά που πρέπει να γίνουν. 

Τι εννοούσε δηλαδή ο αντιπρόεδρός σας λέγοντας τόσα κι άλλα τόσα;

Σήμερα είχαμε μια στάση του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία άλλαξε μέσα σε δύο ώρες, μια περαιτέρω καθυστέρηση στο θέμα του Ελληνικού, λες και έχουμε περιθώρια να έχουμε επενδύσεις σαν και αυτή, η οποία θα δημιουργήσει άμεσα 10.000 θέσεις εργασίας και στο μέλλον 70.000 θέσεις εργασίας και δεν μιλάω για όλες τις παράλληλες δραστηριότητες που θα είναι σε άνθηση στην περιοχή. Άρα όταν λέμε ότι θα κάναμε τόσα και άλλα τόσα θα κάναμε τόσα από αυτά που είχαμε υποσχεθεί, έχουμε συμφωνήσει και άλλα τόσα έτσι ώστε να βοηθήσουμε αυτόν τον επενδυτή που βλέπει αυτήν την χώρα με τόσες δυνατότητες σε τόσο ιδανική γεωπολιτική θέση να έρθει κοντά μας και να βρει ένα πιο σταθερό φορολογικό περιβάλλον, το οποίο δεν θα αλλάζει κάθε τόσο. Χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές για να μπορέσει να εργοδοτήσει, για να δώσει εργασία σε έναν ικανό, νέο άνθρωπο, ο οποίος βλέπει το μέλλον του να χάνεται στην Ελλάδα. Αυτά είναι τα πράγματα τα οποία πρέπει να γίνονται. Κατά τα άλλα όλα τα άλλα είναι κουβέντες για να γίνονται και πολλά περισσότερο ευχολόγια έτσι που έχουμε δει από την κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια.

Facebook Comments