Μέχρι και 50% εκτιμάται ότι θα υπάρξει εκροή των καταθέσεων από τις ξένες τράπεζες, σε περίπτωση που ψηφιστεί το νομοσχέδιο για κούρεμα, προειδοποίησαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Διεθνών Τραπεζών στην Κύπρο.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Μάριος Αναστασίου, ανέφερε ότι οποιοδήποτε κούρεμα στις καταθέσεις ξένων τραπεζών σημαίνει καταστροφή.

Υποστήριξε ότι 25 από τις 26 διεθνείς τράπεζες διατηρούν εργασίες στην Κύπρο υπό τη μορφή παραρτήματος και με διαφορετικό καθεστώς.

Σημείωσε ότι μετά την ψήφιση του νομοσχέδιου θα βάλουν λουκέτο υποκαταστήματα διεθνών τραπεζών στην Κύπρο.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στην ουσία η Κύπρος έχει τραπεζικά ιδρύματα και όχι ένα τραπεζικό οργανισμό», προσθέτοντας ότι «μπαίνουν όλες οι τράπεζες, κυπριακές και ξένες, κάτω από την ίδια ομπρέλα και κλαδεύονται» και διερωτήθηκε «πως μπορεί να υπάρχει αξιοπιστία στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου».

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασίου, το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό, τονίζοντας ότι παρόλο που μπαίνουν στο ίδιο «καλάθι» όλες οι τράπεζες, οι επιπτώσεις στις διεθνείς τράπεζες θα είναι μεγαλύτερες από τις κυπριακές.

«Οι ξένες τράπεζες», σημείωσε, «δεν ευθύνονται» και η απόφαση αυτή θα είναι καταστροφική.

Άλλος εκπρόσωπος του Συνδέσμου χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν άλλες λύσεις.

Ισχυρίστηκε ότι το κούρεμα των καταθέσεων σημαίνει το τέλος της Κύπρου ως διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου, προσθέτοντας ότι «χάνεται το 50% των καταθέσεων των τραπεζών».

Επίσης διερωτήθηκε γιατί να κλείσουν όλες οι τράπεζες για να σωθούν δύο.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Κυπριακών Τραπεζών τονίσθηκε ότι η μη ψήφιση του νομοσχέδιου θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομία της χώρας.

Παράλληλα ζητήθηκε να περιληφθούν στο νομοσχέδιο και ασφαλιστικές δικλείδες για νομική κάλυψη των τραπεζών και των μελών των διοικητικών συμβουλίων σε σχέση με την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Όπως αναφέρθηκε, παρόμοια πρόνοια περιλήφθηκε και στο νόμο για κρατικοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας.

Facebook Comments