Στην επόμενη μέρα της Γαλλίας αλλά και των σχέσεων της χώρας με την Ευρωζώνη, αναφέρεται σε flash note της η Citi.

Η χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές (το χαμηλότερο επίπεδο από το 1969) αποτελεί ένα μήνυμα  ότι το En Marche! μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με προβλήματα στις βουλευτικές εκλογές και μειώνει την πιθανότητα να αποκτήσει πλειοψηφία στις 11 και 18 Ιουνίου. Το βασικό σενάριο της Citi είναι ότι το En Marche! (EM!) θα συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στην Κάτω Βουλή, αλλά θα χρειαστεί πιθανώς να έλθει σε συμφωνία με ένα άλλο κόμμα ή με ορισμένους “επαναστατικούς” βουλευτές από τα άλλα κυρίαρχα κόμματα για να επιτευχθεί μια “πλειοψηφία προεδρείας”.

H επιλογή του πρωθυπουργού

Σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα, η επιλογή του πρωθυπουργού θα είναι πιθανώς ένα ισχυρό μήνυμα του πολιτικού προσανατολισμού της πλειοψηφίας που o Macron ελπίζει να αποκτήσει στο κοινοβούλιο, δεδομένου ότι ο υποψήφιος θα είναι υπεύθυνος για την προεκλογική εκστρατεία για το κόμμα En Marche!. Οι λίστες των υποψηφίων για τις κοινοβουλευτικές έδρες θα εμφανιστούν επίσης σε αυτό το στάδιο.

Όπως επισημαίνει η Citi, αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός απαιτεί την υποστήριξη της Κάτω Βουλής για την ατζέντα πολιτικής του, η αποτυχία να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία μετά τις 18 Ιουνίου θα απαιτούσε από τον Macron να διορίσει έναν νέο πρωθυπουργό και να προχωρήσει σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου.

Μεταρρυθμίσεις στον ορίζοντα για τη Γαλλία

Η Γαλλία θα κινηθεί στο εξής σε μία κατεύθυνση υπέρ των επιχειρήσεων και υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Όπως εκτιμά η αμερικάνικη τράπεζα, θα εφαρμοστεί η αυστηρή στόχευση ελλείμματος που υποστηρίζει ο Macron και η κυβέρνηση θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα (οι προτάσεις του περιλαμβάνουν τη μείωση 120.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα). Ενώ αυτές οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις είναι πιθανό να δουν υποστήριξη από το κέντρο, θα μπορούσαν ενδεχομένως να πυροδοτήσουν την πολιτική αντιπολίτευση. Οι προτάσεις για να καταστεί η Γαλλία πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις περιλαμβάνουν μείωση του συντελεστή φορολογίας εταιρειών.

Γαλλο-γερμανικές σχέσεις

Οι γαλλο-γερμανικές σχέσεις ενδέχεται να ενισχυθούν, ειδικά εάν ο Martin Schulz γίνει ο επόμενος Γερμανός Καγκελάριος, αλλά και με τη συνέχιση της θητείας της Μέρκελ. Ο Macron επισκέφθηκε το Βερολίνο δύο φορές αυτό το έτος, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο, υπογραμμίζοντας την αξία που αποδίδει στις σχέσεις αυτές, ενώ ήδη προγραμματίζει νέο ταξίδι στη γερμανική πρωτεύουσα.

Μειώνονται οι ανησυχίες για τον λαϊκισμό

Η νίκη του Macron ανακουφίζει τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο και θα ηρεμήσει τις ανησυχίες για τον λαϊκισμό, αλλά δεν πρέπει να αγνοηθεί η ισχυρότερη απόδοση του Εθνικού Μετώπου ειδικά  στον πρώτο γύρο και έτσι η Citi συνεχίζει να περιμένει τα κόμματα των άκρων να επηρεάσουν το ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο στον επόμενο εκλογικό κύκλο.

Brexit

O Macron πιθανόν να επιμείνει σε σκληρή διαπραγματευτική θέση σε ότι αφορά το Brexit. Θα υποστηρίξει τη ρητορική της ΕΕ των 27 για τη διατήρηση της συνοχής, εκτιμά η τράπεζα. Σε συνεντεύξεις και ομιλίες, τόνισε το αδιαίρετο των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ και κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμεί το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει το καλύτερο και των δύο κόσμων, καθώς αυτό θα απειλούσε το έργο της ΕΕ.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments