Η Fosun, ο κινεζικός όμιλος που παίρνει μέρος στην επένδυση για τη μεταμόρφωση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, στρέφει το βλέμμα της στον ελληνικό τουρισμό, σύμφωνα με δημοσίευμά του το Bloomberg.

Συγκεκριμένα, η Fosun θέλει να χρησιμοποιήσει το μερίδιό της στο ταξιδιωτικό πρακτορείο Thomas Cook, προκειμένου να εισαγάγει πακέτα διακοπών που θα απευθύνονται κυρίως στην κινεζική αγορά, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος Jim Jiannong Qian, σε συνέντευξή του στις 4 Μαΐου στην Αθήνα. Η κινεζική κυβέρνηση προβλέπει, μάλιστα, πως 1,5 εκατ. πολιτών της θα ξεκινήσει να κάνει διακοπές στην Ελλάδα, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. 

Σημειωτέον πως ο τουρισμός αντιπροσωπεύσει περισσότερο από το ένα τέταρτο του ελληνικού ΑΠΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ για το 2016. Οι επισκέπτες στην Ελλάδα, το 2016, έφθασαν τα 28,1 εκατομμύρια, γνωρίζοντας άνοδο 7,6% από το 2015. Οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 13,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ΤτΕ. Από το σύνολο των επισκεπτών, οι 150.000 ήταν από την Κίνα, σύμφωνα με το Πεκίνο.

“Η Ελλάδα είναι ένα πολύ ασφαλές μέρος για τους επισκέπτες”, είπε ο Qian. Μάλιστα, εκτίμησε πως υπάρχουν καλές ευκαιρίες για επενδύσεις στον τουρισμό στην Ελλάδα.

Η Fosun βρίσκεται σε συνομιλίες για να αγοράσει υπάρχοντα ξενοδοχεία και θέρετρα στην Ελλάδα, για την κατασκευή καινούργιων καταλυμάτων, μέσα από την Club Med. Μία αύξηση στους Κινέζους επισκέπτες στην Ελλάδα θα οδηγούσε σταδιακά σε απευθείας πτήσεις από το Πεκίνο και τη Σανγκάη στην Αθήνα, όπως είπε ο Qian.

Σύμφωνα με τον 54χρονο Qian, η κατάσταση στην Ελλάδα έχει αλλάξει από όταν η εταιρεία επένδυσε για πρώτη φορά στη Folli Follie. “Η οικονομία της Ελλάδας ανακάμπτει και μπορούμε να προσφέρουμε πολύ καλές ευκαιρίες στους ξένους επενδυτές”, σημείωσε. “Βλέπουμε τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τον τουριστικό τομέα” και παρατηρούμε αύξηση.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, η Fosun έχει επενδύσει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, μέσω των Folli Follie, Thomas Cook και Clum Med. “Εάν μπορείς να βοηθήσεις στην ανάπτυξη της οικονομίας (…) τότε δημιουργούμε περισσότερες θέσεις εργασίας για τα εστιατόρια, για τα καταστήματα λιανεμπορίου, για τους οδηγούς ταξί”.

Μάλιστα, ο Qian δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η εταιρεία να επενδύσει και στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, εάν υπάρξουν ευκαιρίες στο μέλλον. Η Fosun έχει ήδη υποβάλει προσφορά για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής και σύμφωνα με τον Qian, δεν υπάρχει “ταβάνι” όταν πρόκειται για επενδύσεις, αρκεί η ευκαιρία να αξίζει. 

Η Fosun συμμετέχει επίσης στην κοινοπραξία που ηγείται η Lamda, για τη μετατροπή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε ένα πολυτελές παραθαλάσσιο θέρετρο. “Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για αυτήν την επένδυση”, τόνισε ο Qian σχετικά με το project ύψους 2 δισ. ευρώ που έχει “παγώσει” προς το παρόν, μετά από ενστάσεις σχετικά με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, τις τοπικές κοινωνίες και τα αρχαία που βρέθηκαν στην περιοχή. 

Facebook Comments