Η Σίφνος είναι ένα κυκλαδίτικο νησί το οποίο συνδυάζει όλες τις επιλογές. Παραλίες οργανωμένες, ερημικές και οικογενειακές. Γραφική κυκλαδίτικη ομορφιά, αλλά και φύση. Ήσυχα χωριά με υπέροχο τοπικό φαγητό αλλά και νυχτερινή ζωή. Αφορμές για αρχαιολογικές και μουσειακές εξερευνήσεις αλλά και πανηγύρια. Με λίγα λόγια η Σίφνος θα ικανοποιήσει κάθε σας επιθυμία.

Τι να δείτε

  • Το Μουσείο Λαογραφίας και Λαϊκής Τέχνης Σίφνου στην Απολλωνία, για γεύση από τα τοπικά έθιμα και την παλιά κυκλαδίτικη καθημερινότητα
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Κάστρου, με ευρήματα από τα αρχαϊκά και τα ελληνιστικά χρόνια

  • Το Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης στη μονή της Βρύσης στα Εξάμπελα
  • Τον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Ανδρέα με την Μυκηναϊκή Ακρόπολη που υψώνεται στον δρόμο για το Βαθύ
  • Τους 76 αρχαίους πύργους, διάσπαρτους σε όλο το νησί, που χτίσηκαν μεταξύ 6ου και 3ου αιώνα π.Χ., ένα δίκτυο μέσω του οποίου οι αρχαίοι επικοινωνούσαν με σήματα καπνού. (Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης που φιλοξενείται στο Μοναστήρι της Παναγιάς της Βρύσης και στον αρχαίο πύργο του 6ου π.Χ. αιώνα. Αρχ. Μουσειο)
  • Το Μικρό Μουσείο Νεότερης Κεραμικής Τέχνης στα Φυρρογεια  
  • Στη μονή των Φυρρογείων παρουσιάζονται εκθέσεις εικαστικών και αγγειοπλαστών καθώς και αναπαράσταση του παραδοσιακού εργαστηρίου. Είναι ανοιχτό για το κοινό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και βρίσκεται σε λειτουργία από το 2011 υπό την ευθύνη του Σωματείου Αγγειοπλαστών και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Σίφνου.

Παραλίες

Βαθύ: Ο μεγάλος ελαιώνας κατρακυλάει από το βουνό για να συναντήσει την ξανθή άμμο και το βαθύ μπλε, όπου στέκει ο πανέμορφος μικρός οικισμός. Εμβληματικό είναι το αριστουργηματικό εκκλησάκι των Ταξιαρχών (16ου αιώνα). Στο Βαθύ όλη η ζωή εκτυλίσσεται στην ακροθαλασσιά.

Πλατύς Γιαλός: Ο πλέον κοσμοπολίτικος παραθαλάσσιος οικισμός, με την ομώνυμη αμμώδη παραλία. Διαθέτει και αλιευτικό καταφύγιο, παρέχοντας μεταξύ άλλων υπηρεσίες σε σκάφη αναψυχής.

Καμάρες: Το πεντακάθαρο λιμάνι με τη ρηχή, βραβευμένη με γαλάζια σημαία παραλία των Καμαρών θα γίνει η αγαπημένη των παιδιών. Ιδανική η ώρα του ηλιοβασιλέματος.

Χερρόνησος: Το μικρό ψαροχώρι μοιάζει ξεχασμένο απ’ το χρόνο. Θα κολυμπήσετε ανάμεσα στις ψαρόβαρκες και κατόπιν θα πιείτε ένα ουζάκι στην υγειά αυτής της Ελλάδας που εξακολουθεί να υπάρχει.

Χρυσοπηγή: Η περίφημη Μονή της Χρυσοπηγής, χτισμένη στο ακρωτήρι, μοιάζει με καράβι έτοιμο να σαλπάρει για να διαλαλήσει στα πέρατα του κόσμου τι σημαίνει κυκλαδίτικη ομορφιά. Κτίσμα, βράχος, θάλασσα σε απόλυτη αρμονία. Το μπάνιο εξαγνιστικό!

Σεράλια: Στη βοτσαλωτή μικρή παραλία του Κάστρου, αφού κάνετε το μπανάκι σας, δοκιμάστε στα ταβερνάκια την ψαριά της ημέρας.

Βρουλίδια: Πρώην ερημική παραλία. Η διάνοιξη του δρόμου έφερε στην όμορφη ακρογιαλιά ομπρέλες και ταβερνάκια.

Αποκοφτό: Γαλαζοπράσινα νερά, άμμος και δύο ταβερνάκια. Θα ξεχάσετε να φύγετε.

Γλυφό: Ενα μονοπάτι του λεπτού χωρίζει και ενώνει αυτή την παραλία με τον οικισμό του Φάρου. Αλλο σκηνικό. Μόνο αλμυρίκια, άμμος και κρυστάλλινα νερά.

Φασολού: Μια παραλία με μεγάλα αλμυρίκια και ένα ταβερνάκι με βαθύσκιωτη αυλή, σαν σκηνικό παλιάς ελληνικής ταινίας. Εδώ χαλαρώνετε.

Που να φάτε

Θα απολαύσετε παραδοσιακούς ψαρομεζέδες στην ψαροταβέρνα Χερρόνησος στο ομώνυμο χωριό, εξαιρετικά παραδοσιακά πιάτα στο Ηλιοβασίλεμα στο Τρουλλάκι, μεσογειακή κουζίνα και μοντέρνα διακόσμηση στο Δριμόνι, στην Απολλωνία για υπέροχα μαγειρευτά στην Ωραία Σίφνο, επίσης στην Απολλωνία. Ντόπιους μεζέδες και κρεατικά στου Αποστόλη το Κουτούκι στην πρωτεύουσα, και μπυροποικιλίες στην αυλή των Βρουλιδιών στον δρόμο προς Χερρόνησο.  Για tapas θαλασσινών επισκεφθείτε το Omega 3 στον Πλατύ Γυαλό για Shashimi τόνου και καραβιδόψιχα με μαγιονέζα.

Που να μείνετε

Elies Resorts. Το 5 αστέρων Elies Resorts εκτείνεται σε μια έκταση 50 στρεμμάτων που περιβάλλεται από ελαιόδεντρα, σε μια ιδιωτική παραλία στον κόλπο Βαθύ. Διαθέτει ένα κατάστημα με είδη τέχνης, σπα, πισίνα μήκους 65μ., γήπεδο τένις και γυμναστήριο. Προσφέρει κομψά δωμάτια, σουίτες και βίλες με θέα στο Αιγαίο ή τον κήπο. Η πρωτεύουσα της Σίφνου, Απολλωνία, απέχει 10 χιλιόμετρα.www.eliesresorts.com)

Niriedes Hotel. Το Hotel Niriedes είναι χτισμένο πάνω από τον κόλπο του Πλατύ Γιαλού στη Σίφνο και απέχει μόλις 100μ. από την κοσμοπολίτικη παραλία. Διαθέτει εξωτερική πισίνα με χώρο υδρομασάζ, βεράντα πρωινού με θέα στη θάλασσα και μικρή γκαλερί.

Όλα τα δωμάτια προσφέρουν θέα στη θάλασσα και συνδυάζουν κυκλαδίτικα χαρακτηριστικά και σύγχρονη αισθητική. (niriedeshotel.com)

Smaragdi Hotel Το Σμαράγδι αποτελείται από 12 δωμάτια χτισμένα σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου με δυνατότητα να φιλοξενήσουν 2-4 άτομα, πλήρως εξοπλισμένα παρέχοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Το πρωϊνό του εξαιρετικό με γνήσια τοπικά προϊόντα, σπιτικές μαρμελάδες και άψογη εξυπηρέτηση.  Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Απολλωνία, περίπου 10 λεπτά με τα πόδια. (smaragdi.gr)

Facebook Comments