Εντατικές διαβουλεύσεις σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες με στόχο την προετοιμασία μιας συνολικής απόφασης για την Ελλάδα, η οποία θα συζητηθεί στο Εurogroup της 22ας Μαΐου.

Μετά την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, το βάρος πλέον έχει εστιαστεί στην εξεύρεση ενός κοινού τόπου για την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που ζητάει επιτακτικά το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, μέσα στην εβδομάδα και ειδικότερα στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της Ομάδας G7, που θα γίνει μεταξύ 11 και 13 Μαΐου στο Μπάρι της Ιταλίας, θα γίνουν οι τελευταίες διαβουλεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και το ΔΝΤ, ώστε να ετοιμαστεί ένα σχέδιο συμφωνίας, το οποίο αρχικά θα συζητήσει στους τεχνοκράτες των κρατών μελών της Ευρωζώνης, δηλαδή στο Εuroworking Group την προσεχή Δευτέρα και στη συνέχεια στο Εurogroup στις 22 Μαΐου.

Διάφορα σενάρια στο τραπέζι

Το σχέδιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα κινείται στη βάση της απόφασης του Εurogroup του Μαΐου 2016, ωστόσο θα είναι πιο περιγραφικό σχετικά με τους τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που υλοποιηθούν με τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018. Την αποσαφήνιση της απόφασης του Μαΐου 2016 ζητάει το ΔΝΤ προκειμένου να έχει μια σαφή πολιτική δέσμευση από την πλευρά των Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του χρέους.

Αναφορικά με τους τρόπους ελάφρυνσης, στο «τραπέζι» βρίσκονται διάφορα σενάρια, τα οποία επικεντρώνονται στην περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, στην μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, στην εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τους Ευρωπαίους ώστε να μειωθεί το επιτόκιο ή ακόμη στην επαναγορά των διμερών δανείων που είχαν δώσει οι εταίροι στην Ελλάδα τον Μάιο του 2010.

Η διευθέτηση του χρέους σε συνδυασμό με την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα δώσουν ώθηση στην οικονομία, η οποία τους τελευταίους μήνες -και λόγω της καθυστέρησης στη διαδικασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης- βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης.

Την ίδια ώρα ένα ακόμη εφιαλτικό σενάριο μακροχρόνιας επιτροπείας για την Ελλάδα, με όχημα αυτή τη φορά τη διευθέτηση του χρέους, έρχεται στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες, μετά τη διαρροή εγγράφου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στη γερμανική Handelsblatt. 

Ειδικότερα, στο σχετικό έγγραφο εξετάζεται μια ρύθμιση του ελληνικού χρέους δια της δυνατότητας αποπληρωμής τόκων μέχρι το 2050 μέσω της επιβολής ενός ανώτατου πλαφόν. Εκείνο ωστόσο που προκαλεί εντύπωση είναι πως το εν λόγω σχέδιο εκτυλίσσεται σε τρεις δεκαετείς φάσεις. Σε κάθε φάση η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει συγκεκριμένους στόχους προκειμένου να ενεργοποιούνται τα σχετικά μέτρα ελάφρυνσης. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Handelsblatt, οι τρεις αυτές φάσεις τοποθετούνται χρονικά στο 2030, το 2040 και το 2050. «Η επιμήκυνση θα λαμβάνει χώρα μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα επιτυγχάνει τους οικονομικούς στόχους». 
Όπως καθίσταται σαφές, τα παραπάνω προδιαγράφουν ένα σενάριο επιτροπείας μέχρι το 2050, όπου η κάθε σειρά μέτρων ελάφρυνσης χρέους θα σχετίζεται με συγκεκριμένα ορόσημα και προϋποθέσεις, τις οποίες θα πρέπει να εκπληρώνει η ελληνική πλευρά. 

 

Facebook Comments