Οι αναλυτές συνεχίζουν να κερδοσκοπούν σχετικά με το αν τα χαμηλά επίπεδα του δείκτη VIX σημαίνουν κάτι για τις αγορές αλλά και τι ακριβώς. Ωστόσο, η μεταβλητότητα δεν είναι χαμηλή μόνο στον S&P 500 αλλά και σε άλλες αγορές όπως τα ομόλογα, τα εμπορεύματα και το Forex.

Η μεταβλητότητα στα G10 νομίσματα βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών, ενώ η μεταβλητότητα στα ομόλογα βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών. Ακόμα και στις περιπτώσεις του Brexit και της εκλογής Trump, η μεταβλητότητα αυξήθηκε μόλις για σχεδόν δυο εβδομάδες και ύστερα επέστρεψε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, υπάρχουν μόλις δυο περιπτώσεις στην ιστορία όπου ο δείκτης VIX βρέθηκε κάτω από το 10 και παρέμεινε εκεί κάποιες συνεδριάσεις πριν αντιδράσει. Η πρώτη ήταν το 1993 και η δεύτερη το 2006. Η τρίτη ήταν στις αρχές της εβδομάδας.

Ωστόσο τι σημαίνει αυτό για το μέλλον; σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η ιστορία είναι άκρως ευνοϊκή για τις μετοχές καθώς αυτές συνέχισαν να κινούνται ανοδικά με μικρές διορθώσεις οι οποίες αποτέλεσαν ευκαιρία για buy the dip.

Πολλοί φοβούνται γιατί η κατάσταση αυτή μοιάζει με το 2007 και τις εβδομάδες πριν από τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση. όμως , σύμφωνα με τη Morgan Stanley, θα πρέπει να εξετάσουμε τις συνθήκες από την πρώτη φορά που έχουμε πτώση κάτω από το 10. Αυτό μας δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα κάποιοι μήνες στους οποίους οι μετοχές μπορούν να συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά.

Facebook Comments