Σοκ και δέος προκαλούν οι πραγματικές μειώσεις συντάξεων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο με τα μέτρα του 4ου Μνημονίου, καθώς αποκαλύπτεται ότι οι συνταξιούχοι δεν θα χάσουν μόνον ως 18% από τη σύνταξή τους, την 1η/1/2019, λόγω της προσωπικής διαφοράς που θα προκύψει με τον επανυπολογισμό, αλλά θα κοπούν μαχαίρι και τα οικογενειακά επιδόματα, συζύγου για όλα τα Ταμεία και επιπρόσθετα το επίδομα τέκνων για τους συνταξιούχους του Δημοσίου (πολιτικούς, ενστόλους και ειδικών μισθολογίων), ανεβάζοντας τις περικοπές πάνω από το 25%.

Πόσους αφορά

Εκτιμάται ότι πάνω από 250.000 συνταξιούχοι Δημοσίου θα έχουν απώλεια επιδόματος συζύγου, άλλοι 100.000 θα έχουν απώλεια και του επιδόματος τέκνων και περισσότεροι από 500.000 συνταξιούχοι ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τραπεζών και ΟΓΑ θα έχουν απώλεια από το επίδομα συζύγου. Ο συνολικός αριθμός συνταξιούχων που θίγεται μόνο από την κατάργηση επιδομάτων είναι 850.000 σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να προσεγγίσει και το 1 εκατομμύριο.

Η αποκάλυψη αυτή, ότι δηλαδή καταργούνται ολοσχερώς τα επιδόματα (συζύγου-τέκνων), ήρθε στο φως της δημοσιότητας από το πρωτοσέλιδο της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου το περασμένο Σάββατο 13/5, καθώς η εφημερίδα μας ήταν η μοναδική που κατάφερε και εξασφάλισε την επίμαχη διάταξη του άρθρου 1 του πολυνομοσχεδίου με τις αλλαγές που ενέταξε η κυβέρνηση κόβοντας και τα επιδόματα. Ο «Ε.Τ.», ενημερώνοντας άμεσα τους αναγνώστες του πολύ πριν βγει το νομοσχέδιο στη δημοσιότητα, είχε το θέμα πολύ πριν από οποιαδήποτε άλλη έντυπη ή ηλεκτρονική ειδησεογραφική ιστοσελίδα.

Διπλό σοκ

Η κατάθεση του νομοσχεδίου ήρθε να επιβεβαιώσει το μεγάλο τσεκούρωμα που έκρυβε η κυβέρνηση, καθώς:

* Οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων, πλην ΟΑΕΕ και ΝΑΤ, που δεν λαμβάνουν οικογενειακό επίδομα, είτε συζύγου είτε τέκνων, δηλαδή του Δημοσίου, του ΙΚΑ, των ΔΕΚΟ, των τραπεζών, αλλά και του ΟΓΑ, θα έχουν μείωση εισοδήματος λόγω της αφαίρεσης του επιδόματος συζύγου και τέκνων. Η μείωση αυτή είναι ξεχωριστά από τις περικοπές που προκύπτουν από τις προσωπικές διαφορές και, μάλιστα, ακόμη και αν ένας συνταξιούχος έχει μηδενική προσωπική διαφορά, θα έχει παρά ταύτα περικοπή, λόγω κατάργησης επιδόματος, είτε συζύγου είτε παιδιού είτε και των δύο, αν είναι συνταξιούχος Δημοσίου, γιατί εκεί κόβεται και το επίδομα συζύγου που είναι 35 ευρώ το μήνα και καταβάλλεται και στους δύο συνταξιούχους, αλλά και το επίδομα παιδιών που είναι από 50 ως 170 ευρώ με ένα ως τέσσερα προστατευόμενα (ανήλικα ή σπουδάζοντα παιδιά). Οι μειώσεις μόνο από την κατάργηση επιδομάτων είναι ως 4,75% για συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ. Αν προστεθεί και η κατάργηση του επιδόματος τέκνων (Δημόσιο), τότε η μείωση για συνταξιούχο των 900 ευρώ με τρία παιδιά ως 18 ή 24 ετών (π.χ. τρίτεκνες μητέρες), η απώλεια φτάνει στο 14,7%, πριν την περικοπή ως 18% λόγω προσωπικής διαφοράς!!!

* Οι μειώσεις που θα έρθουν με την προσωπική διαφορά θα προστεθούν μαζί με την κατάργηση επιδομάτων και το συνολικό ποσοστό απώλειας μηνιαίου εισοδήματος φτάνει (και ίσως ξεπερνά) το 25%.

Στο στόχαστρο

Τέσσερις είναι οι κατηγορίες που θα υποστούν τις μεγαλύτερες περικοπές:
1 Στρατιωτικοί που λόγω χαμηλών ορίων συνταξιοδότησης παίρνουν, εκτός από επίδομα συζύγου, και επίδομα παιδιού (50 ευρώ για το πρώτο, 70 για δύο, 120 για τρία και 170 για τέσσερα παιδιά+70 για κάθε επόμενο).

2 Οσοι βγήκαν στη σύνταξη από το Δημόσιο μέχρι Οκτώβριο του 2011 καθώς χάνουν το επίδομα συζύγου 35 ευρώ το μήνα.

3 Οι συνταξιούχοι γονείς από το Δημόσιο με ανάπηρα παιδιά, καθώς χάνουν από 1ης/1/2019 το επίδομα τέκνου που ο νόμος τους το έδινε εφ’ όρου ζωής και πάντως όσο διαρκεί η αναπηρία του παιδιού.

4 Οι μητέρες που βγήκαν στη σύνταξη από το Δημόσιο με ανήλικα παιδιά, καθώς και οι τρίτεκνοι γονείς με σύνταξη από το Δημόσιο, που θα πάψουν πλέον να παίρνουν επίδομα από 50 ως 120 ευρώ από την 1η/1/2019.

Προς κατάργηση

Στον επίσημο πίνακα του υπουργείου Εργασίας που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ε.Τ.» με τα επιδόματα οικογενειακών βαρών καταγράφονται τα ποσά ή τα ποσοστά που παίρνουν για το/τη σύζυγο οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων, πλην ΟΑΕΕ και ΝΑΤ που δεν προβλέπουν επίδομα συζύγου στις συντάξεις. Σύμφωνα με τον αποκαλυπτικό πίνακα:

* Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ παίρνουν προσαύξηση 49 ευρώ στη σύνταξη λόγω συζύγου, αν η ίδια δεν εργάζεται και δεν συνταξιοδοτείται. Αυτά τα 49 ευρώ καταργούνται την 1η/1/2019.

* Οι συνταξιούχοι Δημοσίου που αποχώρησαν ως τον Οκτώβριο του 2011 παίρνουν 35 ευρώ επίδομα συζύγου (και οι δύο σύζυγοι αν είναι συνταξιούχοι ως τον Οκτώβριο του 2011) και επιπρόσθετα παίρνουν επίδομα παιδιού από 50 ως 170 ευρώ για ένα ως τέσσερα παιδιά, με προσαύξηση κατά 70 ευρώ για κάθε επόμενο. Εδώ καταργούνται και τα δύο επιδόματα (συζύγου και τέκνων) από 1ης/1/2019.

Facebook Comments