Πολλοί είναι οι αναλυτές οι οποίοι εκτιμούν ότι το αμερικανικό ΑΕΠ θα σημειώσει σημαντική άνοδο στο δεύτερο τρίμηνο και θα βρεθεί στο εύρος 3,0%-3,5%. Δεδομένου ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο ήταν 0,7% και για ολόκληρο το 2016, άγγιξε το 1,6%, είναι προφανές ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά αισιόδοξη πρόβλεψη.

Επιπρόσθετα, ανάπτυξη 3,0% δεν υπήρξε σε καμία χρονιά της Προεδρίας του Obama και αυτό κάνει πολλούς να ετοιμάζονται ήδη για μια σημαντική απογοήτευση της αγοράς, η οποία θα προκαλέσει αύξηση της μεταβλητότητας.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς των τελευταίων τριών ετών, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο θα μπορούσε να είναι ισχυρότερη. Όχι στο εύρος 3,0%-3,5%, αλλά σίγουρα ισχυρότερη από το 0,7% του πρώτου τριμήνου.

Ο βασικότερος παράγοντας είναι ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε επίπεδα “πλήρους απασχόλησης” και η καταναλωτική εμπιστοσύνη διατηρείται σε πολυετή υψηλά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι, η κατανάλωση είναι πιθανό να σημειώσει ισχυρότερη άνοδο σχετικά με το πρώτο τρίμηνο.

Η “πλήρης απασχόληση” σημαίνει ότι πλέον θα είναι ακριβότερο για τις επιχειρήσεις να βρουν εργαζόμενους και αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του ημερομισθίου, ανατροφοδοτώντας την κατανάλωση και στηρίζοντας την οικονομία.

Ωστόσο, η Atlanta Fed και το περίφημο GDP Now, εκτιμούν ότι το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου θα είναι στο 3,6% παρά το γεγονός ότι η εκτίμηση αυτή υπόκειται σε έντονες διακυμάνσεις.

17 05 17 gdpnow

 

Facebook Comments