Μια πολυτάραχη περιοχή του κόσμου είναι η δικιά μας βαλκανική χερσόνησος, η οποία εδώ και λίγο καιρό ταλανίζεται από πολιτική αστάθεια με αποκορύφωμα την πτώση της κυβέρνησης στην Κροατία. Η κατάσταση στην χώρα μας, που αποτελεί το άκρο των Βαλκανίων, είναι γνωστή καθώς βρίσκεται από το 2010 σε μια διαρκή οικονομική κρίση. Από το 2010 μέχρι το 2015 η χώρα μας δεν είχε σταθερή κυβέρνηση πραγματοποιήθηκαν εκλογές δυο φορές το 2012 και δυο φορές το 2015 ακόμη και σήμερα οι εκλογές είναι πολύ πιθανές ανά πάσα στιγμή, όμως  η χώρα μας δεν είναι η μόνη με πολιτικά προβλήματα.

Η γειτονική, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, δεν έχει σχηματίσει ακόμη κυβέρνηση και βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου ο οποίος θα  παγώσει και τις συζητήσεις για την ονομασία της χώρας και θα επηρεάσει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τα πολύπαθα Βαλκάνια. Το αποτέλεσμα των εκλογών ανέδειξε πρώτο κόμμα το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Νικολά Γκρουέφσκι. Ο Γκρουέφσκι δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση και την διερευνητική εντολή πήρε ο αρχηγός του δευτέρου κόμματος ο Ζόραν Ζάεφ ο οποίος συγκέντρωσε 67 υπογραφές, αριθμό που αρκούσε για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά  ο πρόεδρος  Γκιόργκι Ιβανόφ επικαλέσθηκε απειλή για την χώρα. Αυτό έγινε επειδή στη κυβέρνηση Ζάεφ συμμετείχαν αλβανικά κόμματα τα οποία στην ατζέντα τους την ‘πλατφόρμα των Τιράνων’ που αν υλοποιηθεί απειλεί το Σύνταγμα της γειτονικής μας χώρας. Από εκείνη την στιγμή η χώρα βρίσκεται σε ακυβερνησία και γίνονται συνεχείς διαδηλώσεις ο Ζάεφ ξυλοκοπήθηκε από τους διαδηλωτές οι οποίοι τις προάλλες εισήλθαν στο κοινοβούλιο.

Από την ημέρα της εκλογής του Έντι Ράμα οι αλβανοί εθνικιστές βρίσκονται σε έξαρση. Το όραμα της μεγάλης Αλβανίας αναβιώνει στην συνείδηση των αλβανών πράγμα το οποίο πρέπει να ανησυχεί και την χώρα μας καθώς στις διεκδικήσεις βρίσκεται η Ήπειρος. Με αυτό το όραμα των Αλβανών δεν απειλείτε μόνο η χώρα μας αλλά και η Σερβία από την οποία διεκδικούν εδάφη και την προκαλούν διαρκώς.

Η Βαλκανική χερσόνησος βρίσκεται  για μια ακόμη φορά σε αναβρασμό. Το θέμα του Κοσόβου είναι ενεργό και το διεκδικούν οι γειτονικές του χώρες παρόλο που είναι πλέον ανεξάρτητο κράτος. Ο αλβανικός εθνικισμός  αυξάνεται όλο και περισσότερο και η πολιτική αστάθεια στα Σκόπια τείνει να μετατραπεί σε εμφύλιο πόλεμο. Μέσα σε όλα αυτά προσθέτουμε και την πτώση της κυβέρνησης στην Κροατία αλλά και το μόνιμο οικονομικό πρόβλημα της χώρας μας.  

Facebook Comments