Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν και άλλα μέλη της καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ είχαν επαφές με Ρώσους αξιωματούχους τουλάχιστον 18 φορές μέσω τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους επτά τελευταίους μήνες της εκστρατείας πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2016, αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται πρώην και νυν Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι συγκεκριμένες επαγές αποτελούν μέρος του αρχείου το οποίο ερευνάται πλέον από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI).

Έξι από τις συγκεκριμένες επαφές ήταν τηλεφωνήματα μεταξύ του προεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Σεργκέι Κίσλιακ και συμβούλων του Ντ. Τραμπ, μεταξύ αυτών και του Μ. Φλιν, επιβεβαίωσαν τρεις πηγές του Reuters.

Οι επαφές των κ.κ. Φλιν και Κίσλιακ πληθαίνουν μετά τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, καθώς διαπραγματεύονταν τη δημιουργία άτυπου διαύλου επικοινωνίας μεταξύ του κ. Τραμπ και του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, το οποίο θα υπερέβαινε τη γραφειοκρατία των αμερικανικών υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας, το οποίο οι κ.κ. Τραμπ και Πούτιν θεωρούσαν αντίθετο στη βελτίωση των αμερικανορωσικών σχέσεων, συμπληρώνουν τέσσερις νυν Αμερικανοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο.

Τον Ιανουάριο, ο Λευκός Οίκος, υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, αρχικώς αρνήθηκε τις επαφές, για να επιβεβαιώσει στη συνέχεια τέσσερις συναντήσεις μεταξύ συμβούλων του προέδρου των ΗΠΑ και του Ρώσου πρέσβη.

Οι πηγές του Reuters σημειώνουν πάντως ότι από την εξέταση των έως τώρα στοιχείων δεν επιβεβαιώνεται εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η έρευνα του FBI, αλλά και του Κογκρέσου των ΗΠΑ, αυξάνει την πολιτική πίεση στην κυβέρνηση Τραμπ να αποκαλύψει το σύνολο των επαφών της καμπάνιας του νυν προέδρου των ΗΠΑ με αξιωματούχους του ρωσικού κράτους.

Σε ερώτηση του Reuters, o Λευκός Οίκος, αλλά και ο δικηγόρος του Μάικλ Φλιν αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

 

Facebook Comments