Οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Reuters εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να ανακοινώσει μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τον Σεπτέμβριο, καθώς οι επιδόσεις της οικονομίας βελτιώνονται.

Ειδικότερα, οι περισσότεροι μετέχοντες στην τελευταία δημοσκόπηση του Reuters την περίοδο 11-17 Μαΐου, δήλωσαν πως ενώ δεν έχουν αλλάξει ακόμα τις προβλέψεις τους, αισθάνονται πλέον πιο αισιόδοξοι όσον αφορά την ευρωζώνη και την Γαλλία μετά την εκλογή του Μακρόν στην Γαλλία.

“Το outlook δεν έχει αλλάξει λόγω της εκλογής Μακρόν. Ήταν άλλωστε το βασικό μας σενάριο. Επικράτησε ένας μεγάλος φόβος για το ενδεχόμενο νίκης της Λεπέν, αλλά δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένας κίνδυνος για την αγορά”, σχολίασε ο Christian Lips ττης NORD/LB, που είχε τις πιο εύστοχες προβλέψεις στις δημοσκοπήσεις του Reuters πέρυσι.  “Οι χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις επιτρέπουν στην ΕΚΤ να προσαρμόσει την επεκτατική της πολιτική αργά και ομαλά”, δήλωσε ο ίδιος.

Η συντριπτική πλειοψηφία (3/4) των 37 οικονομολόγων που μετείχαν στην δημοσκόπηση του Reuters δήλωσαν πως δεν έχουν αλλάξει τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη στην Γαλλία, παρότι παραδέχτηκαν πως είναι περισσότερο αισιόδοξοι. 

Facebook Comments