Χωρίς ολιγωρία ο Εμμανουέλ Μακρόν προχωρά σε ένα είδος ηλεκτροσόκ στην κορυφή του κρατικού μηχανισμού. Υπό έλεγχο όλοι οι διευθυντές της Δημόσιας Διοίκησης.

Με σημερινό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και φέρει τις υπόγραφες του προέδρου και του πρωθυπουργού, επιβάλλεται δραστική μείωση των συμβούλων στα υπουργικά γραφεία:  Ένας υπουργός μπορεί να έχει το ανώτερο 10 συμβούλους έναντι 15 και πλέον που είχαν επί Ολάντ, οι υφυπουργοί περιορίζονται στους 8 και οι γενικοί γραμματείς στους 5.

Όλοι οι σύμβουλοι θα πρέπει να κάνουν δήλωση για την περιουσιακή και οικονομική τους κατάσταση στην Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια της Δημόσιας Ζωής και θα πρέπει να έχουν το πράσινο φως για τον διορισμό τους από τον πρωθυπουργό.

Είναι μια πρώτη γεύση της ριζικής αλλαγής που σκοπεύει να φέρει στην ανώτατη διοίκηση του κράτους, την οποία έχει προεκλογικά υποσχεθεί ο Μακρόν.

Στόχος η αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης

Μέσα στο επόμενο δίμηνο προβλέπεται επίσης να περάσει από έλεγχο το σύνολο των διευθυντών της Δημόσιας Διοίκησης και ανάλογα με την εκτίμηση για την αποδοτικότητά τους, ο καθένας θα επιβεβαιωθεί ή όχι στη θέση του.

Στόχος είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης: «αυτή τη φορά δεν έχουμε κανένα δικαίωμα αποτυχίας», έχει υπογραμμίσει ο πρόεδρος.

Στις 6 το απόγευμα σήμερα λήγει και η κατάθεση των υποψηφιοτήτων για τις βουλευτικές. Ο Μακρόν αφήνει ανοικτές 56 εκλογικές περιφέρειες χωρίς υποψηφίους, διευκολύνοντας έτσι την εκλογή των υποψηφίων της δεξιάς και των σοσιαλιστών, που θεωρούνται «συμβατοί» με την προεδρία του.

Facebook Comments