H χθεσινή ψήφιση των μέτρων από την Ελλάδα φέρνει πιο κοντά την πιθανότητα να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση στο Eurogroup της Δευτέρας και να συμφωνηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος πριν τον Ιούλιο, όπως σημειώνει σε note της η Citigroup.

Όπως προσθέτει, η έγκριση των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών μέτρων θα επιτρέψει επίσης στο Eurogroup να επαναλάβει τη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος, με πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης.

Ωστόσο, όπως τονίζει η Citi, εκτός από τις ευρείες δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν τον Μάιο του 2016, είναι απίθανο να συμφωνηθούν βραχυπρόθεσμα οι λεπτομέρειες των μέτρων που θα υιοθετηθούν.

Αυτό διατηρεί την αβεβαιότητα γύρω από την απόφαση του ΔΝΤ να παραμείνει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα καθώς και σχετικά με την πιθανή ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE. Ωστόσο, κανένα από αυτά τα ζητήματα δεν θα αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο για την εκταμίευση της δόσης, η οποία θα έλθει μες τον Ιούνιο.

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Facebook Comments