Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «παρακολουθεί» την κατάσταση στη Βραζιλία, η οποία αποσταθεροποιείται εξαιτίας μιας νέας πολιτικής κρίσης, και θα αποφασίσει το προσεχώς διάστημα εάν θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της βραζιλιάνικης οικονομίας, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του.

«Θα παρακολουθήσουμε την κατάσταση τις επόμενες εβδομάδες για να αποτιμήσουμε εάν έχουμε ανάγκη να τροποποιήσουμε τις προβλέψεις μας», δήλωσε ο επικεφαλής της διεύθυνσης του ΔΝΤ για την αμερικανική ήπειρο, ο Αλεχάντρο Γουέρνερ.

Ο συντηρητικός πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ κατηγορείται ότι διευθέτησε την καταβολή μιας δωροδοκίας στο πλαίσιο του σκανδάλου διαφθοράς της Πετρομπράς, εξέλιξη που προκάλεσε νέο πολιτισμό «σεισμό» στη γιγαντιαία χώρα της Νότιας Αμερικής και ώθησε σε μεγάλη πτώση το χρηματιστήριο στο Σάο Πάολο.

«Η αστάθεια εντάθηκε» στη χώρα, σημείωσε ο Γουέρνερ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Έναν χρόνο μετά την καθαίρεση της πρώην προέδρου Ντίλμας Ρουσέφ, το νέο σκάνδαλο στη Βραζιλία θεωρείται πως θα φρενάρει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας για να βγει η οικονομία από τα δύο χρόνια βαθιάς ύφεσης που την πλήττει (-3,6% το 2016).

Τον Απρίλιο το ΔΝΤ είχε προβλέψει ότι η Βραζιλία θα επανέλθει—οριακά—στην ανάπτυξη (+0,2%). «Προς το παρόν, διατηρούμε (σ.σ. αμετάβλητες) τις προβλέψεις μας αλλά θα παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», υπογράμμισε ο Γουέρνερ.

Facebook Comments