Φορολογούμενους που έχουν «ξεχάσει» να εμφανίσουν στην εφορία ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους  αλλά και οφειλέτες με περιουσιακά στοιχεία σημαντικής αξίας όπως χρηματικά ποσά, κοσμήματα και πολύτιμους λίθους ή πλάκες χρυσού που τα κρύβουν σε θυρίδες βάζει τώρα στο «μάτι» ο φορο – ελεγκτικός μηχανισμός. Οι μεγαλοοφειλέτες «φακελώνονται» με βάση το περιουσιακό τους προφίλ και την οικονομική τους δυνατότητα ενώ ξεκινά επιχείρηση εντοπισμού «εξαφανισμένων» εμπόρων και ανύπαρκτων ΑΦΜ.

Με στόχο την είσπραξη «ζεστού» χρήματος από τους οφειλέτες που ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα αποφεύγουν συστηματικά να εξοφλούν τις οφειλές τους, η  Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επιστρατεύει νέα όπλα όπως την ενεργοποίηση αυτοματοποιημένου συστήματος κατασχέσεων και είσπραξης οφειλών ενώ σχεδιάζει μέχρι το τέλος του έτους επέκταση των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και στο περιεχόμενο των θυρίδων καθώς και σε χρηματοικονομικά προϊόντα (μετοχές, αμοιβαία κεφαλαία, ρέπος κλπ).

Την ίδια ώρα, η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί μέχρι το τέλος του μήνα και τον Ιούνιο, 27 ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από όσους χρωστούν στο Δημόσιο. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να εισπραχθούν 2,7 δισ. ευρώ από παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη και ακόμη 690 εκατ. ευρώ από μεγαλοοφειλέτες. 

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ φαντάζει φιλόδοξο δεδομένου ότι σκοπεύει στην ανάπτυξη δράσεων και στη διενέργεια ελέγχων σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο με το φοροελεγκτικό μηχανισμό να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με ελλείψεις σε προσωπικό και τεχνικά μέσα όπως περιγράφεται στο σχέδιο.

Ωστόσο, η ΑΑΔΕ  επιχειρεί ολική μετάβαση στην ψηφιακή εποχή με την καθιέρωση αυτοματοποιημένων διαδικασιών κατασχέσεων και εισπράξεων, τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων του Δημοσίου και την ηλεκτρονική εφορία. Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται η προσαρμογή των συστημάτων Taxis και Elenxis ώστε να απεικονίζονται οφειλέτες υπό καθεστώς αφερεγγυόητας, για περαιτέρω αυτοματοποίηση διαδικασιών είσπραξης.

Οσον αφορά τους φορολογικούς ελέγχους προτεραιότητα δίνεται στις «φρέσκες» υποθέσεις που αφορούν χρήσεις από το 2012 και μετά αφού το 60% των πληρών και μερικών ελέγχων που διενεργούνται φέτος αφορούν νέες υποθέσεις.  Εργαλείο για τους ελέγχους αποτελεί το ειδικό λογισμικό που «τρέχουν» οι ελεγκτές και συγκρίνει κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών με τα δηλωθέντα εισοδήματα για κάθε φορολογικό έτος σε βάθος δεκαπενταετίας. Το λογισμικό αυτό υπολογίζει την προσαύξηση των τραπεζικών καταθέσεων και εντοπίζει τις διαφορές μεταξύ ύψους καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων.

Παράλληλα σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους, οι ελεγκτές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα πληροφοριακά συστήματα και θα αντλούν πληροφορίες οι οποίες μπορούν να αποκαλύψουν το οικονομικό προφίλ για κάθε φορολογούμενο και επιχείρηση.

Μεταξύ των δράσεων ύψιστης σημαντικότητας και προτεραιότητας που επιβάλλεται να ολοκληρωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος περιλαμβάνονται:

  1. Εντοπισμός αδήλωτων ακινήτων:  Μέχρι το τέλος του έτους θα προσδιοριστεί διαδικασία εντοπισμού των υπόχρεων σε υποβολή Ε9 (στοιχεία ακινήτων) με χρήση κατάλληλων κριτηρίων. Στον εντοπισμό των φορολογούμενων που δεν έχουν εμφανίσει στην εφορία ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους θα βοηθήσει η πρόσβαση που θα αποκτήσουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι ελεγκτές στο πληροφοριακό σύστημα του Κτηματολογίου όπου θα αντλούνται πληροφορίες για τις ιδιοκτησίες.  Στη συνέχεια οι φορολογούμενοι με αδήλωτα ακίνητα θα κληθούν από την εφορία τους να συμμορφωθούν και να τα δηλώσουν πληρώνοντας τους προβλεπόμενους φόρους και πρόστιμα. Επίσης, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα του Κτηματολογίου για την εγγραφή κατασχέσεων και βαρών καθώς και για την άρση αυτών από τις υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης.
  2. Ηλεκτρονικές κατασχέσεις και σε θυρίδες: Επεκτείνεται μέχρι το τέλος του έτους το εύρος των ηλεκτρονικών κατασχέσεων. Σύμφωνα με το σχέδιο εντός μηνός από τη ψήφιση των νομοθετικών διατάξεων για την επέκταση των e-κατασχετηριών σε θυρίδες και χρηματοποικονομικά προϊόντα θα ξεκινήσουν οι κατασχέσεις.
  3. «Φακέλωμα»  φορολογούμενων – επιχειρήσεων. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης. Ο σχεδιασμός προβλέπει την κατηγοριοποίηση των φορολογούμενων ανάλογα με τα ακαθάριστα έσοδα, την επιχειρηματική δραστηριότητα, τη γεωγραφική περιοχή και το βαθμό κινδύνου ως προς την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Για κάθε κατηγορία θα προσδιορίζονται οι κίνδυνοι μη συμμόρφωσης και θα καθορίζεται συγκεκριμένο πλάνο δράσεων.  
  4. Διασύνδεση ηλεκτρονικών συστημάτων: Το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis  θα διασυνδεθεί με τα ηλεκτρονικά συστήματα διαφορετικών ελεγκτικών μηχανισμών και φορέων όπως της ΕΧΑΕ, της ΕΡΓΑΝΗ και το πληροφοριακό σύστημα του Εθνικού Κτηματολογίου. Με τις κινήσεις αυτές, η ΑΑΔΕ επιχειρεί στενό «μαρκάρισμα» και έλεγχο σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων, από εισοδήματα, καταθέσεις, μετοχές και ομόλογα έως ακίνητα.
  5. Επιστροφές φόρων: Από έλεγχο θα περάσουν 4.300 «ύποπτες» υποθέσεις επιστροφών φόρων. Παράλληλα θα ερευνηθούν 3.000 υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου από τις Δ.Ο.Υ.
  6. Εξαφανισμένοι έμποροι – ύποπτα ΑΦΜ: Στο στόχαστρο των φοροελεγκτών βρίσκονται ανύπαρκτα και «μαϊμού» ΑΦΜ και εξαφανισμένοι έμποροι. Τουλάχιστον 45 ΑΦΜ φυσικών προσώπων θα απενεργοποιηθούν καθώς συνδέονται με εξαφανισμένους εμπόρους, θα ενταθούν οι διαδικασίες για τον ταχύτερο εντοπισμό των εξαφανισμένων εμπόρων ώστε να συνολικά διαφυγόντα κέρδη που εντοπίζονται να μην ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ. Παράλληλα θα «τρέξει» έρευνα σε 240 ΑΦΜ κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών και σε 110 υποθέσεις οι οποίες αφορούν απάτη στο ΦΠΑ.

Facebook Comments