Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. Στο επίκεντρο για άλλη μια φορά η ελάφρυνση του χρέους. Θα επιτευχθεί συνολική συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα;

Απόψε στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης κρίνεται το ελληνικό ζήτημα, ενώ οι πιθανότητες επίτευξης συνολικής συμφωνίας ή ολιγοήμερης αναβολής, είναι μοιρασμένες και όλα θα κριθούν από το πόσο θα προσεγγίσουν οι θέσεις του ΔΝΤ και της Γερμανίας στο θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Σήμερα, πριν τη συνεδρίαση, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα ότι το Εurogroup θα λάβει συνολική απόφαση για την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι μετά τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τη νομοθέτηση των προαπαιτούμενων από τη Βουλή θα πρέπει τώρα και οι άλλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Πολλά θα κριθούν από τη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας (ΕWG) του Εurogroup, που προηγείται της συνεδρίασης των υπουργών και έχει στόχο να προετοιμάσει ένα σχέδιο συνολικής απόφασης.

Το Εurogroup αναμένεται καταρχήν να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τα προαπαιτούμενα με τη νομοθέτησή τους στη Βουλή, και στη συνέχεια το βάρος θα εστιαστεί στον καθορισμό της διάρκειας κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ετησίως. Όλα δείχνουν ότι το διάστημα αυτό θα είναι τα 4 χρόνια, δηλαδή μέχρι και το 2022.

Διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας

Θα πρέπει επίσης να καθοριστούν και τα πρωτογενή πλεονάσματα για δεκαετίες μετά το 2020 και εκεί φαίνεται ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ, με την πρώτη να τοποθετεί ψηλά τον πήχη και το διεθνή οργανισμό να ζητά μείωση κάτω του 2% του ΑΕΠ ετησίως.

Από την κατάληξη στο θέμα των πλεονασμάτων θα κριθεί και το περιεχόμενο της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα κινηθεί στη βάση της απόφασης του Εurogroup, της 25ης Μαΐου 2016.

Τα όποια μέτρα συμφωνηθούν για την ελάφρυνση του χρέους θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018 και αφού η Ελλάδα τηρήσει πιστά τις δεσμεύσεις της.

Στις Βρυξέλλες, θεωρούν πολύ πιθανό εάν δεν επιτευχθεί απόψε συμφωνία να γίνει μια έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup πριν από την προγραμματισμένη που είναι για τις 15 Ιουνίου.

Facebook Comments