Η χθεσινή δήλωση της Μέρκελ για την ευρωζώνη και τη Γερμανία μπορεί να πέρασε στα… ψιλά καθώς εδώ στην Ελλάδα στον επίκεντρο των ειδήσεων από το πρωί ήταν το Eurogroup, ωστόσο έχει εξαιρετική σημασία για το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ και το… σιγουράκι του QE…

H Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε ότι το αδύναμο ευρώ και η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι οι αιτίες του μεγάλου εμπορικού πλεονάσματος της Γερμανίας.

Τα σχόλιά της αυτά οδήγησαν το ευρώ σε εκτόξευση και πάνω από το 1,12 έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά μετά από πάνω από έξι μήνες, ενώ παράλληλα ενίσχυσαν τις εκτιμήσεις της αγοράς ότι οι Γερμανοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και τα υπόλοιπα «γεράκια» και οι «σκληροπυρηνικοί» του Δ.Σ του Ντράγκι, ενδέχεται να πιέσουν πιο έντονα από ποτέ, για αυστηρότερη ρητορική και στάση σχετικά με την νομισματική πολιτική αυτό το έτος.

Νούμερο ένα στόχος όλων των «σκληρών» της ΕΚΤ και κυρίως των Γερμανών είναι φυσικά το QE. Το αφήγημα πάνω στο οποίο έχει στήσει το όποιο success story μπορέσει να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την βόμβα των νέων μέτρων και της φούσκας των αντίμετρων.

Η φούσκα των αντίμετρων δεν έχει να κάνει μόνο με το ότι δεν αναμένεται να δώσουν πίσω στον κάθε έναν από μας όλα αυτά που μας έραψε το νέο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το 1 ευρώ μέτρα για κάθε 1 ευρώ αντίμετρα, αλλά κυρίως με το ότι αυτό που κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ με τα αντίμετρα είναι το… πρωτοφανές. Το να τα κάνει δηλαδή (και αυτά) εντολή των δανειστών.

Μέχρι τώρα, σε όλα τα μνημόνια ίσχυε το ότι εάν υπήρχε δημοσιονομική υπεραπόδοση, τότε η εκάστοτε κυβέρνηση μπορούσε να δώσει αυτό το υπερπλεόνασμα όπου η ίδια ήθελε. Το έκανε και ο Σαμαράς, το έκανε και ο Τσίπρας με τον μποναμά των Χριστουγέννων (αν και ο Αλέξης δεν περίμενε να επιβεβαιωθεί το πλεόνασμα και τα… άκουσε από τους δανειστές).

Με λίγα λόγια, ήταν κεκτημένο, αν μπορεί να υπάρχει κεκτημένο σε εποχές μνημονίων. Και τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ; Κατάφερε να το κάνει και αυτό όρο των δανειστών. Εάν και εφόσον υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο, τότε το ΔΝΤ θα πει και θα κρίνει αν και ποια αντίμετρα θα μπορεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Κερδάμε , με λίγα λόγια, για μία ακόμη φορά.

Για να επιστρέψουμε στο μέγα θέμα του QE, που σίγουρα καίει την ελληνική κυβέρνηση… Ο λόγος που την καίει είναι πως χωρίς QE δεν υπάρχει περίπτωση να βγει η Ελλάδα στις αγορές έστω και δοκιμαστικά. Κανείς ξένος δεν θα στηρίξει μία ελληνική έκδοση η οποία δεν έχει την στήριξη της ΕΚΤ – δηλαδή κάποιου αγοραστή. Όσο λοιπόν περνά ο καιρός τόσο μεγαλύτερο όνειρο γίνεται. Και η δήλωση της Μέρκελ δείχνει ότι μάλλον σε εφιάλτη θα εξελιχθεί για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ο λόγος είναι πως οι βελτιωμένες επιδόσεις της ευρωζώνης έχουν δώσει θάρρος στα γεράκια και απαιτούν εδώ και τώρα το τέλος του QE. O Ντράγκι δεν ήθελε να ταράξει τα νερά των αγορών αυτή την περίοδο με τις σημαντικές εκλογές στην Ευρώπη και να δώσει την οποιαδήποτε ένδειξη για tapering, ωστόσο ο κλοιός σφίγγει και θα αναγκαστεί αργά (στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου) ή γρήγορα (ακόμη και στη συνεδρίαση του Ιουνίου) να αρχίσει να αλλάζει την ρητορική του και να προετοιμάζει τις αγορές για το τέλος του τεράστιου αυτού προγράμματος το οποίο έχει αρχίσει να ενοχλεί έντονα το Βερολίνο και όχι μόνο.

Και όπως δείχνουν τα πράγματα, η Ελλάδα δεν θα προλάβει το QE αφού θα ξεκινήσει το tapering.

Όπως σημείωσε και η Godman Sachs στην έκθεση-βόμβα για το αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης, ο Ντράγκι αν και έχει πει πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE, ωστόσο έχει τονίσει πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο  όχι μόνο κατά την διάρκεια αξιολογήσεων, αλλά και όσο συνεχίζονται οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος. Και όπως φαίνεται, το θέμα της ελάφρυνσής ούτε έκλεισε, ούτε θα κλείσει σύντομα.

Ο Ντράγκι έχει δηλώσει επίσης ότι (α) η ελληνική συμμετοχή στο QE απαιτεί μια “ανεξάρτητη” ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της ΕΚΤ (β) η ΕΚΤ δεν μπορεί να αρχίσει την ανάλυσή της μέχρι την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, και (γ) η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της ΕΚΤ θα είναι πιο ευρεία από του ΔΝΤ.

Πώς μπορεί η ΕΚΤ να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, ελληνικό χρέος δηλαδή, όταν αυτό μπορεί να ελαφρυνθεί, όταν δηλαδή μπορεί να αλλάξουν οι όροι του;

Επίσης, η αποτελεσματικότητα του QE προϋποθέτει ότι η χώρα της οποίας τα ομόλογα αγοράζει η ΕΚΤ, έχει υψηλό βαθμό πρόσβασης στις αγορές, κάτι που επίσης δεν ισχύει για την Ελλάδα.

Επιπλέον, όπως σημειώνει και η Goldman,η ανάλυση της ΕΚΤ θα είναι προσεκτική και θα πάρει χρόνο. Άρα και η απόφασή της για το QE θα αργήσει. Και πιθανώς, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, θα… σκάσει μαζί με την απόφασή της για το tapering.

Συνοψίζοντας, οι κύριοι της κυβέρνησης πλέκουν αφηγήματα χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τον κίνδυνο στον οποίο βάζουν την χώρα. Όπως τότε που έδιναν υποσχέσεις και έκαναν τα ακριβώς αντίθετα. Αν οι αγορές καταλάβουν ότι χρέος και QE πάνε περίπατο, δεν θα αφήσουν «ατιμώρητη» την Ελλάδα. Οι αποδόσεις των ομολόγων θα εκτοξευτούν ενώ η έξοδος στις αγορές θα καταστεί ανέφικτη μέχρι νεοτέρας.

Facebook Comments