Ως εναν εξαιρετικά αντιδημοφιλή ηγέτη χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το περιοδικό Time, σε άρθρο του με τίτλο “Οι 5 ηγέτες που είναι λιγότερο δημοφιλείς από τον Τραμπ”.

Στο άρθρο, το όνομα του Τσίπρα φιγουράρει δίπλα σε εκείνα του Νίκολας Μαδούρο της Βενεζουέλας, του Μισέλ Τεμέρ της Βραζιλίας, του Τζέικομπ Ζούμα της Νότιας Αφρικής και του Νατζίμπ Ραζάκ της Μαλαισίας. 

“Ο Τσίπρας εξακολουθεί να πέφτει σε ποσοστά δημοφιλίας, καθώς αναγκάστηκε να αποδεχτεί κι άλλα μέτρα λιτότητας προκειμένου να κρατήσει ζωντανή την Ελλάδα”, σημειώνει το περιοδικό.

“Η μαχητική ρητορική και η αντικαθεστωτική στάση του Τσίπρα τον καθιστούν ως τον μοναδικό ελληνα πολιτικό που κατάφερε να περάσει εξαντλητικά μέτρα λιτότητας δίχως να συναντήσει την παραμικρή αντίδραση από το λαό”, τονίζει το άρθρο, καταλήγοντας με νόημα πως “μερικές φορές, οι δημοκρατίες χρειάζονται αντιδημοφιλείς ηγέτες [σαν τον Τσίπρα]”.

Βενεζουέλα: Νίκολας Μαδούρο

Πιο συγκεκριμένα, στον «πάτο» της σχετικής λίστας βρίσκεται ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η χώρα της αμερικανικής ηπείρου βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, απομονωμένη και με τον εμφύλιο να βρίσκεται προ των πυλών, καθώς για διάστημα σχεδόν δύο μηνών, σε καθημερινή βάση υπάρχουν αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Στη σκιά των δεκάδων νεκρών και των εκατοντάδων τραυματιών, η αντιπολίτευση ζητά την αποχώρηση του Μαδούρο και τη διεξαγωγή εκλογών.

Βραζιλία: Μικέλ Τεμέρ

Πάνω από τον Μαδούρο είναι ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Μικέλ Τεμέρ, ο οποίος κατηγορείται για σκάνδαλα διαφθοράς, την ίδια στιγμή που στη μεγάλη χώρα της Λατινικής Αμερικής τα ποσοστά της φτώχειας είναι εξαντλητικά και η εγκληματικότητα έχει χτυπήσει «κόκκινο», ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο. Το ίδιο και στα ποσοστά της ανεργίας, η οποία εκτοξεύτηκε επί των ημερών του.

Νότια Αφρική: Τζέικομπ Ζούμα

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, σε πρόσφατη μέτρηση που πραγματοποιήθηκε, συγκέντρωσε ένα ποσοστό αποδοχής λίγο πάνω από το 20%. Πάνω από το 70% των Νοτιοαφρικανών δήλωσαν ευθέως ότι επιθυμούν να παραιτηθεί και να διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου. Με την ανεργία στο 27% και τα «φαντάσματα» του παρελθόντος, όπως οι επιθέσεις σε μετανάστες και οι φυλετικές διακρίσεις, να γιγαντώνονται, ο Ζούμα δεν μπορεί να βρει λύσεις για τα προβλήματα, χάνοντας ολοένα και περισσότερο την αναγνώριση των πολιτών του.

Μαλαισία: Νατζίντ Ραζάκ

Ο πρωθυπουργός Νατζίντ Ραζάκ ανέλαβε την εξουσία το 2009. Την ίδια χρονιά ξέσπασε ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο, ύψους 1 δισ. δολαρίων, το οποίο, όπως ανέφεραν τα ΜΜΕ, ήταν δώρο της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας. Ο κόσμος, που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήαμτα φτώχειας, ανεργίας και εκμετάλλευσης, αντέδρασε, ζητώντας την αποχώρησή του, κάτι που ωστόσο, δεν ασπάστηκε ο ίδιος.

Facebook Comments