Τα ελληνικά ομόλογα μετά το “ναυάγιο” στο Eurogroup βρίσκονται υπό ισχυρή πίεση σήμερα. Η μη εκταμίευση της δόσης κάνει τους επενδυτές να γυρίζουν την πλάτη στα ελληνικά assets καθώς ο κίνδυνος μη αποπληρωμής των υποχρεώσεων του Ιουλίου είναι υπαρκτός.

Έτσι, οι αποδόσεις στα ελληνικά 2ετή ομόλογα εκτοξεύονται κατά 5,12% και στο 5,774% πλησιάζοντας τις αποδόσεις του 10ετούς, στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μηνός, διαγράφοντας σημαντικό μέρος από το ράλι που είχε φέρει η τεχνική συμφωνία στις 2 Μαΐου.

Ισχυρό είναι το sell-off και στα 10ετή ομόλογα, με τις αποδόσεις να σημειώνουν άνοδο της τάξης του 1,9% και στο 5,789%, ενώ τα πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα, τα 15ετή, βλέπουν τις αποδόσεις τους να εκτινάσσονται στο 6,302%.

Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων, και η ανατροπή του ράλι που είχε προηγηθεί λόγω των ελπίδων ότι η β αξιολόγηση θα είχε κλείσει έως το χθεσινό Eurogroup, στρώνοντας τον δρόμο προς την εκταμίευση των 7 και πλέον δισ. ευρώ, αλλά και προς την επίτευξη μιας συμφωνίας για το κέρδος η οποία θα άνοιγε έστω και ένα παράθυρο για το QE, δεν αποτελεί καλό μήνυμα για τα σχέδια της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές, αφού φαίνεται πως το όποιο σχέδιο θα πρέπει να μπει στον “πάγο”.

Σε έκθεση της χθς η Goldman Sachs προειδοποίησε πως είναι απίθανο η Ελλάδα να προλάβει το QE καθώς η ΕΚΤ θα ξεκινήσει το tapering, την στιγμή που η αμερικάνικη τράπεζα ανέμενε μάλιστα πως χθες θα έκλεινε το θέμα της δόσης. Όπως καταλαβαίνουμε και το ορόσημο της 22 Μαΐου χάθηκε, ενώ η δήλωση του Eurogroup πως δεν θα υπάρξει κάποια έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα, δίνει το σήμα στην αγορά ότι οι δανειστές δεν… βιάζονται.

Όπως σημειώνει η Rabobank, τα δύο θέματα της ελάφρυνσης του χρέους και η εκταμίευση της δόσης συνδέονται καθώς το ΔΝΤ δεν θα δεχτεί να συμμετάσχει στο τρέχον σχέδιο διάσωσης χωρίς κάποια ορατότητα για το πακέτο ελάφρυνσης του χρέους που θα συμφωνηθεί για την Ελλάδα. Με τη σειρά του, το Eurogroup είναι απρόθυμο να αποδεσμεύσει την επόμενη δόση χωρίς το ΔΝΤ να βρίσκεται στο επίκεντρο της τρέχουσας συμφωνίας. Ωστόσο, διατηρεί τη θέση ότι μια τελική απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους θα γίνει μόνο μετά το τέλος της διάσωσης στα μέσα του 2018.

Όπως προσθέτει η τράπεζα, παρόλο που η κατάσταση αυτή θεωρείται ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, έχει διατυπωθεί η ελπίδα ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία τόσο για τη χρηματοδότηση όσο και για την ελάφρυνση του χρέους, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου. Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να καθυστερήσει την τελική απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους έως το 2018 δεδομένου ότι διεξάγονται εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Facebook Comments