Η χώρα μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι. Όλα περιστρέφονται γύρω από μία διαπραγμάτευση που όλο κλείνει και ποτέ δεν ολοκληρώνεται.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Αλ. Τσίπρας ισχυριζόταν ότι θα είναι εύκολη η δεύτερη αξιολόγηση, στις 6 Δεκεμβρίου έλεγε ότι κλείνει, πήγαμε στον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο, φθάσαμε στον Μάιο, όταν προαναγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό μια οριστική συμφωνία – πακέτο για τα μέτρα λιτότητας και το χρέος και θα μπούμε στον Ιούνιο χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη απόφαση ούτε για τη δόση, ούτε για την ποσοτική χαλάρωση και χωρίς να έχει καν κλείσει η αξιολόγηση. Οσο για το χρέος, ό,τι και αν ανακοινωθεί στα μέσα Ιουνίου, η συζήτηση για τη διευθέτησή του δεν θα ξεκινήσει πριν από τα μέσα του 2018, όταν δηλαδή θα λήξει το ισχύον πρόγραμμα.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει κανένα σχέδιο συνολικά για τη χώρα. Στην υγεία παρακολουθούμε το απόλυτο ξεχαρβάλωμα του δημόσιου συστήματος, στην παιδεία έχουμε τα πειράματα και τους αυτοσχεδιασμούς των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη δημόσια τάξη οι μπαχαλάκηδες εφαρμόζουν τους δικούς τους κανόνες μέρα παρά μέρα, όπως έχει αποκαλύψει ο Ελεύθερος Τύπος.

Το 2017, που υποτίθεται ότι θα ήταν χρονιά ισχυρής ανάπτυξης, χάνεται, χωρίς κανένα θετικό σημάδι για τους πολίτες. Η κυβέρνηση το μόνο που γνωρίζει είναι να υπογράφει Μνημόνια και να φορτώνει τους φορολογούμενους με βαριά μέτρα, όπως οι μειώσεις στις συντάξεις και οι αυξήσεις φόρων και εισφορών. Ομως το τρομερό πολιτικό πρόβλημα της κυβέρνησης δεν μπορεί να καλυφθεί από επικοινωνιακού τύπου επιλογές, αλλά μόνο με πολιτική ουσία. Γιατί η οικονομική κρίση επιδεινώνεται και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι πολύ σύντομα οι δανειστές θα προβάλουν νέες απαιτήσεις για μέτρα.

Η χώρα μοιάζει παγιδευμένη στους παλικαρισμούς Τσίπρα που καταλήγουν σε Μνημόνια και στην αποτυχία των υπουργών του να παράξουν πολιτικό αποτέλεσμα στα χαρτοφυλάκιά τους. Οι πολίτες έχουν κουραστεί από την πολιτική και οικονομική στασιμότητα και δυστυχώς η κατάσταση θα χειροτερέψει το επόμενο διάστημα λόγω των υπογραφών που έχει βάλει ο κ. Τσίπρας.

Facebook Comments