To Brexit και η εκλογή του Trump φαίνεται πως αποτέλεσαν την αφορμή ώστε τον περασμένο Νοέμβριο 8 φιλοί από τη Φρανκφούρτη, μέσω ανταλλαγής emails αρχικά και κατόπιν μέσω «δειλών» συγκεντρώσεων, να «γεννηθεί» το κίνημα των πολιτών «Pulse of Europe». Αυτή τη στιγμή, κάθε Κυριακή σε 19 χώρες και σχεδόν 130 πόλεις, τον λόγο έχουν οι πολίτες που ενδιαφέρονται, φοβούνται, νοιάζονται για το μέλλον της Ευρώπης.

Επιλέγεται ένα κεντρικό σημείο και κάθε πόλη «ντύνεται» στα μπλε και κίτρινα, γεμίζει μπαλόνια, κονκάρδες, συνθήματα υπέρ μιας ενωμένης Ευρώπης, σημαιάκια και το μικρόφωνο περνάει από χέρι σε χέρι όπου για 3 λεπτά, δίνεται η ευκαιρία στον καθένα να μιλήσει για τη δική του Ευρώπη, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο ένα μήνυμα στους πολιτικούς που αποφασίζουν για μας αλλά δυστυχώς πολλές φορές, χωρίς εμάς.

Η δυναμική του κινήματος είναι τόσο μεγάλη, ώστε ήδη μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα όπως το Spiegel, ο Guardian, το Euronews, το Deutsche Welle αλλά και φιλοευρωπαίοι πολιτικοί όπως ο Guy Verfhofstadt του ALDE Group, να ενθαρρύνουν τους πολίτες , φιλοδοξώντας να αυξηθεί η συμμετοχή τους και παράλληλα η πίεσή τους προς τα κέντρα αποφάσεων. Η Κομισιόν μάλιστα προσφέρθηκε να στηρίξει το κίνημα οικονομικά, κάτι που δεν έγινε δεκτό.

Κάπως έτσι αποφασίσαμε να «φέρουμε» το κίνημα και στην Ελλάδα.

Επικοινωνήσαμε με τη Φρανκφούρτη, αποδεχτήκαμε τους όρους και τις αρχές του κινήματος και όπως μας εξομολογήθηκε η Anna Steif (ιδρυτικό μέλος), μέσω πανηγυρισμών στα γραφεία τους, πήραμε το ΟΚ και πλέον αποτελούμε κομμάτι μιας μεγάλης ευρωπαϊκής ομάδας.

Ο λόγος; Ανήκουμε στην Ευρώπη και θεωρούμε πως είναι υποχρέωσή μας να συμμετέχουμε σε καθετί ευρωπαϊκό. Ειδικά η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα, γιατί το «Pulse of Europe» δεν είναι μια απλή γιορτή αλλά λειτουργεί και σα μοχλός πίεσης σε όλα αυτά που μας αφορούν. Ήδη έχει δημοσιευθεί μια ανοιχτή επιστολή προς τους Γερμανούς πολιτικούς με ερωτήματα που σχετίζονται με το μέλλον της Ευρώπης και τις επιδιώξεις τους. Την επιστολή μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1890791231178414&id=1882807488643455

Έχουμε καταθέσει πρόταση ώστε να ξεκινήσουμε καμπάνια που να αφορά την Ελλάδα και η οποία θα συζητηθεί σύντομα μεταξύ των διοργανωτών, ώστε να λάβει τη μέγιστη υποστήριξη. Η πρώτη αντίδραση ήταν ήδη θετική και ευελπιστούμε σύντομα να έχουμε καλά νέα. Είναι η ευκαιρία να ακουστεί η φωνή μας έχοντας δίπλα μας πραγματικούς συμμάχους, με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινά όνειρα για μια Ευρώπη ενωμένη και δυνατή. Στη χώρα μας και είναι λογικό, έχουμε απορροφηθεί σε τέτοιο βαθμό από τα καθημερινά μας προβλήματα, που ξεχάσαμε πως μόνοι μας δε θα τα καταφέρουμε και το σημαντικότερο, οι αποφάσεις που συνήθως παίρνονται για το μέλλον μας δεν είναι των εγχώριων πολιτικών. Αν ο καθένας μας καταθέσει τη δική του πρόταση, με σωστή δουλειά μέσω των δράσεών μας, θα καταφέρουμε να παρουσιάσουμε ένα κοινό σχέδιο για το οποίο θα είμαστε εμείς υπεύθυνοι. Αυτό δε θέλουμε; Να έχουμε το δικαίωμα λήψης αποφάσεων; Το μικρόφωνο ανήκει σε όλους αυτούς που επιθυμούν να έχουν συμμετοχή. Δικαιολογίες πλέον δεν υπάρχουν και το να παραμένουμε αδρανείς ξέρουμε πλέον πολύ καλά που οδηγεί.

Τα κόμματα σε αυτό το κίνημα είναι οι αποδέκτες του μηνύματος. Ναι και δε θα το αρνηθούμε, σαφώς και έχουμε κομματική προτίμηση αλλά σταματά εδώ. Το πιθανότερο είναι πως σήμερα θα ενημερωθούν για τη δράση μας και τη συμμετοχή μας στο κίνημα, άλλωστε έχουμε δευσμευτεί εγγράφως πως θα τηρήσουμε αυστηρά τους όρους και τις αρχές του Pulse of Europe. Αυτό το κίνημα ανήκει σε όλους εμας που θεωρούμε την Ευρώπη σπίτι μας και τον κάθε Γερμανό, Γάλλο, Ισπανό, Ιταλό, γείτονά μας.

Μακάρι οι κυριακάτικες συγκεντρώσεις μας να αποτελούσαν μόνο μια γιορτή για χαλάρωση και βόλτα. Δυστυχώς αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια, μας επιβάλλει να δράσουμε και να δηλώσουμε παρόντες, ώστε να προτείνουμε αλλαγές που επιτέλους θα αλλάξουν τις ζωές μας προς το καλύτερο.

 

Στη σελίδα μας στο Facebook η οποία δημιουργήθηκε κατόπιν συνεννόησης με τους ιδρυτές του Pulse of Europe, μπορείτε να ενημερωθείτε για την πρώτη μας συγκέντρωση στην Αθήνα, την Κυριακή 28 Μαϊου.

Δυστυχώς κατόπιν επικοινωνίας με το Δήμο Αθηναίων, θα υπάρξει αλλαγή στον τόπο συγκέντρωσης με το στόχο όμως και την ώρα (19:00) να παραμένουν τα ίδια. Περισσότερα εδώ: https://www.facebook.com/Pulse-of-Europe-Hellas-1882807488643455/

 

Σας περιμένουμε!

Ντόκα Θάλεια

Μενέλαος Σπυράκος

[email protected]

 

Facebook Comments