Μετά το άκαρπο Eurogroup που δεν έδωσε το πράσινο φως ούτε στην αξιολόγηση, ούτε στη δόση αλλά ούτε και στο θέμα το χρέους, τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν χωρίς φρένο το sell-off.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σκαρφαλώνει στο 6,221% με άνοδο 3,41%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον  Απρίλιο, με το sell-off αυτής της εβδομάδας να ξεπερνά το 10%.

Ισχυρές είναι οι πιέσεις και στο 2ετές ομόλογο, με την απόδοσή του να εκτινάσσεται στο 6,1% με άνοδο 4,24%, έχοντας αυξηθεί πάνω από 11% από τα επίπεδα που βρισκόταν πριν το Eurogroup της Δευτέρας.

Το σχέδιο Σόιμπλε-ΔΝΤ για το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας το πρωί της Τετάρτης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αποδεχτεί, ενώ το βράδυ της ίδια μέρας έσπευσε να… ακυρώσει, και το οποίο αφορά την συμμετοχή του Ταμείου χωρίς χρηματοδοτικό ρόλο μέχρι η Ευρωζώνη να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για πώς θα χειριστεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κρίνεται από τους αναλυτές ως μία μεσοβέζικη λύση η οποία βγάζει προς το παρόν από το τραπέζι το θέμα του χρέους… μέχρι νεοτέρας, ενώ κλείνει τον δρόμο προς το QE και την έστω και δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.

Εκτός αυτού, οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη στα ελληνικά assets καθώς επίσης βλέπουν πως το άκρως αισιόδοξο κλίμα που είχε δημιουργήσει η ελληνική πλευρά πριν το Eurogroup, αποδείχθηκε μία… φούσκα με τους δανειστές να παραπέμπουν σε ένα νέο Eurοgroup-ορόσημο, σε τρεις εβδομάδες από σήμερα, χωρίς να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο μίας έκτακτης συνάντησης.

Η μη εκταμίευση της δόσης – αν και από όλες τις πλευρές θεωρείται ότι θα λυθεί εγκαίρως – δεν βοηθά στο να ηρεμήσει το κλίμα και τις ανησυχίες γύρω από το ακόμη ανοικτό τελικά ενδεχόμενο να υπάρξει ένα νέο ελληνικό ατύχημα.

“To no deal στη συνεδρίαση της Eurogroup αμφισβητεί πλέον τις αποτιμήσεις των ελληνικών assets καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είχαν επιστρέψει το προηγούμενο διάστημα σε προ μνημονίων λόγω των ελπίδων για ελάφρυνση του χρέους και την ένταξη στο QE”, όπως σημειώνει η Commerzbank AG.

Την ίδια στιγμή, οι οικονομολόγοι έχουν ήδη αρχίσει να μιλούν για νέο μνημόνιο. Η Citigroup, σχολιάζοντας το deal Σόιμπλε-ΔΝΤ προειδοποίησε πως μία τέτοια συμφωνία μεταξύ των πιστωτών θα προσπαθήσει για άλλη μια φορά να θέσει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους εκτός του τραπεζιού μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

Αυτό, όπως τονίζει,  θα μειώσει ακόμα περισσότερο την πιθανότητα η ΕΚΤ να αποφασίσει να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο QE, καθώς και την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.

Στην πραγματικότητα, υπογραμμίζει η Citi, ανοίγει το δρόμο για την αναγκαιότητα ενός τέταρτου προγράμματος διάσωσης.

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Facebook Comments