Σύμφωνα με το Reuters ο ΟΠΕΚ αποφάσισε την επέκταση των περικοπών που εφαρμόζει στην παραγωγή του για εννέα ακόμα μήνες.

Ο Οργανισμός συνεδριάζει σήμερα στη Βιέννη, ενώ το απόγευμα θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις με μη μέλη του ΟΠΕΚ – όπως η Ρωσία – για την πορεία της παραγωγής συνολικά.

Με την απόφαση αυτή ο ΟΠΕΚ εντείνει περαιτέρω τις προσπάθειες του να αφαιρέσει την πλεονάζουσα προσφορά από την αγορά που οδήγησε σε βουτιά τις τιμές του πετρελαίου το 2014, επιφέροντας έτσι ραγδαία μείωση στα έσοδα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

Στις περικοπές αναμένεται να συμμετάσχουν και μη μέλη του Οργανισμού, όπως η Ρωσία.

Οι περικοπές που εφαρμόζει ο ΟΠΕΚ έχουν βοηθήσει τις τιμές να σκαρφαλώσουν και πάλι πάνω από το επίπεδο των 50 δολ, το βαρέλι φέτος, δίνοντας σημαντική ώθηση στα έσοδα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

Η βουτιά των τιμών το 2014 υποχρέωσε χώρες που βασίζονται στα έσοδα από το πετρέλαιο για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία, όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, να προχωρήσουν σε δημοσιονομική σύσφιξη για να μειώσουν τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό τους.

Ωστόσο, η ανάκαμψη των τιμών τους τελευταίους μήνες έχει δώσει νέα πνοή στην αμερικανική σχιστολιθική βιομηχανία που δεν συμμετέχει στις περικοπές, καθιστώντας πιο δύσκολο το έργο του ΟΠΕΚ να απομακρύνει την πλεονάζουσα προσφορά από την αγορά.

Facebook Comments