Η πανωλεθρία, που υπέστη η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης, έχει άμεσες συνέπειες στον τρόπο που διαμορφώνεται η κατάσταση από εδώ και πέρα. Και κυρίως υποχρεώνει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους συντρόφους του να αναζητήσουν νέο αφήγημα προς την ελληνική κοινωνία, που υποφέρει κι εξαθλιώνεται, καθώς είναι προφανές ότι το προηγούμενο αφήγημα έχει πλήρως καταρρεύσει πλέον.

Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης 18 Μαϊου, τότε που ετοιμαζόταν η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 ΣΥΡΙΖΑΝΕΛιτών να ψηφίσει το επαχθέστερο πακέτο μέτρων λιτότητας από το 2010, ο κ. Τσίπρας, που έλεγε ότι τα νέα είναι εξαιρετικά και ότι θα υποχρεωθεί να φορέσει γραβάτα γιατί έρχεται, υποτίθεται, πολύ θετική συμφωνία για το χρέος, το αφήγημα της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν το εξής: 1. Έρχεται συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που θα το καθιστούν βιώσιμο μέσα στις επόμενες μέρες, 2. Το ΔΝΤ παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα, 3. Αμέσως μετά, η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, το περιβόητο QE, με αποτέλεσμα να ανακουφιστούν οι ελληνικές τράπεζες αλλά και να συμπιεστούν τα επιτόκια των ομολόγων, και 4. Αμέσως μετά θα βγαίναμε στις αγορές, έστω και δοκιμαστικά, με αποτέλεσμα επικοινωνιακά να θεωρείται από την κυβέρνηση ότι η χώρα θα έβγαινε από την Επιτροπεία και θα επανερχόταν σταδιακά στην κανονικότητα.

Αυτό το αφήγημα κατέρρευσε. Η πρόταση Σόϊμπλε, που ικανοποιούσε και το ΔΝΤ, αναβάλλει τις όποιες αποφάσεις για το χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές, δηλαδή για μετά τον προσεχή Οκτώβριο και βλέπουμε. Η συμφωνία Βερολίνου- ΔΝΤ εξυπηρετεί τους πάντες εκ των δανειστών μας.

Αυτό που δεν εξυπηρετεί, είναι τα πολιτικά σχέδια του Αλέξη Τσίπρα. Σε καμία περίπτωση. Διότι με την συγκεκριμένη πρόταση δεν υπάρχει συμμετοχή της χώρας στο QE (ούτως ή άλλως, μία ουσιαστική δεν έχει πιθανότητες πλέον), η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές αναβάλλεται επ’ αόριστον και οι ουτοπικές φανφάρες “too good to be true” μαζί με τα ανεφάρμοστα περί “φυγής από την εποπτεία”, πηγαίνουν περίπατο…

Δυστυχώς, έτσι εξελίσσονται πάντοτε τα πράγματα, όταν ένας “παίκτης” κάθεται σ’ ένα τραπέζι με υψηλά “στοιχήματα”, ενώ δεν ξέρει τα όρια των ικανοτήτων του και την πραγματική του θέση. Γίνονται δε ακόμη χειρότερα όταν, πριν αρχίσει το παιχνίδι, κάνει το λάθος να κοκορευτεί στους άλλους παίκτες, σαν να έχει τον αδιαμφισβήτητο έλεγχο…

Και τώρα τι Αλέξη; Είναι προφανές ότι στην κυβέρνηση τα έχουν χαμένα. Δεν ξέρουν τι θα μπορούν να λένε από δω και πέρα. Το βέβαιο είναι ότι στις 15 Ιουνίου, δεν πρόκειται να υπάρξει οριστική συμφωνία για το χρέος παρά μόνο η διασφάλιση ότι θα δοθεί η δόση των 7 δις για να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα μεν αλλά και να μην βγει από την τεχνητή αναπνοή που βρίσκεται εδώ και 7 χρόνια.

Facebook Comments