Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου με τους πρέσβεις των χωρών – μελών της Ευρωζώνης, τόνισαν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της και περιμένει από τους εταίρους να τηρήσουν με τη σειρά τους τις δεσμεύσεις τους.

Οι υπουργοί ενημέρωσαν τους διπλωματικούς εκπροσώπους των χωρών – μελών της Ευρωζώνης για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ανέπτυξαν τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, ​​όπου αναζητείται μία καθαρή λύση.

Επίσης, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, σημειώθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και αναμένει πλέον από τους εταίρους έναν οδικό χάρτη για την έξοδο στις αγορές και άρα την έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018, προκειμένου «οι ξένοι επενδυτές αλλά και οι Έλληνες πολίτες να αναγνωρίσουν την αλλαγή σελίδας που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία».

Σχετικά με το ΔΝΤ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι θα ήταν περίεργο να πληρώσουμε το τίμημα για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα για μετά το 2018 και μετά το ΔΝΤ να φύγει. Αυτό θα ήταν ίδιο με ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ χωρίς τη συμμετοχή του, άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία για την παγκόσμια οικονομία, επισήμανε.

Ανέφερε ακόμη πως νομίζει ότι ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών όπως και όλοι οι άλλοι υπουργοί θέλουν μια λύση. «Κανείς δεν θέλει η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, περισσότερο από όλους ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Είμαι σίγουρος ότι εργάζεται για μια λύση παρά τα όσα είπε στο Eurogroup στις 22 Μαΐου» ανέφερε ο κ.Τσακαλώτος.

Για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ανέφερε πως δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κάνουν. «Aυτό που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι η δική μας βούληση να βγούμε στις αγορές» σημείωσε.

«Αν είστε ένα κράτος που έχει δανείσει μια χώρα θέλετε αυτή η χώρα να μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές, αλλιώς βάζεις και το δικό σου χρέος σε κίνδυνο. Το πως θα δουλέψει αυτό με την ποσοτική χαλάρωση,  με το ΔΝΤ μέσα, το ΔΝΤ έξω ή με το ΔΝΤ μισό μέσα, μισό έξω, δεν ξέρω» τόνισε.

Άφησε αιχμές για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς τονίζοντας ότι πρέπει να έχουν τη δική τους στρατηγική και τη δική τους άποψη. «Δεν είναι σωστό να κρύβονται πίσω από την άποψη και τις αναλύσεις άλλων θεσμών», ανέφερε και υπογράμμισε πως και χωρίς την ποσοτική χαλάρωση δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στις αγορές.

Facebook Comments