Η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να απαρνηθεί την επόμενη δόση στήριξης εάν οι ευρωπαίοι εταίροι δεν αποδεχτούν κάποια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει ρύθμιση του χρέους, όπως μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα Bild, χωρίς να αναφέρει τις πηγές της.

Το σύντομο δημοσίευμα, που δεν έχει επιβεβαιωθεί, περιλαμβάνει δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η επόμενη δόση δεν αποτελεί πρόβλημα.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι επί μήνες η ελληνική κυβέρνηση επιδίδεται σε άτυπη στάση πληρωμών, αποφεύγοντας να πληρώσει οφειλές της στο εσωτερικό.

Η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ιδιώτες πιστωτές των Ιούλιο.

Στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας πρότεινε μετάθεση των ουσιαστικών αποφάσεων για το χρέος έως τα τέλη του 2018, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου.

Όσον αφορά το ΔΝΤ, που απαιτεί συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να προσφέρει νέα δάνεια στην Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε πρότεινε ο οργανισμός να ενταχθεί στο πρόγραμμα μόνο επί της αρχής, συνδέοντας χρηματοδοτικά από το 2018, δηλαδή αφού ρυθμιστεί το χρέος.

Η ελληνική πλευρά απέρριψε την πρόταση Σόιμπλε, το Ταμείο όμως δεν έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας πως εξετάζει πλέον όλες τις δυνατές λύσεις για την περίπτωση της Ελλάδας.

 

Facebook Comments