Σε θρίλερ εξελίσσεται η κρίσιμη συζήτηση στην ολομέλεια της κυπριακής Βουλής και η ψηφοφορία επί του σχεδίου διάσωσης της χώρας, το οποίο έχει εγκριθεί από το Eurogroup.

Ωστόσο, με βάση τη διαμόρφωση των κοινοβουλευτικών συσχετισμών, η υπερψήφιση του σχεδίου δείχνει απίθανη, έστω και αν έχει δρομολογηθεί η χαλάρωση των όρων ως προς τους μικροκαταθέτες.

Δεν αναβάλλεται η συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις 18.00, ανακοίνωσε επίσημα η Βουλή. Συγκεκριμένα, σεν έγινε δεκτή η εισήγηση του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, να αναβληθεί για αύριο η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» των καταθέσεων.Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν αποχή από τον ΔΗΣΥ και καταψήφιση από τους υπόλοιπους βουλευτές

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Προεδρικό θεωρούν ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν τον εταιρικό φόρο, και τον φόρο πάνω στον τόκο καταθέσεων.

Στη Βουλή σήμερα θα βρεθούν και εκπρόσωποι των οίκων αξιολόγησης, με αίτημα να υπάρξει αγγλική μετάφραση, αίτημα που έγινε δεκτό από την Βουλή των Αντιπροσώπων

Οι βουλευτές ετοιμάζουν ομιλίες. Η σύσκεψη των αρχηγών στις 17.00 καθόρισε την διαδικασία, δηλαδή χρόνο ομιλίας των βουλευτών. Ωστόσο φαίνεται ότι το θέμα του νομοσχεδίου για το κούρεμα καταθέσεων θα καταψηφιστεί. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το ΔΗΚΟ να το καταψηφίζει.

Το νομοσχέδιο

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων βρίσκεται το νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο για την είσπραξη τέλους επί των καταθέσεων με βάση τη νέα αναθεωρημένη απόφαση στην οποία κατέληξε η χθεσινή τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Οι εκπρόσωποι ξένων τραπεζών σχολίασαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής πως θα κλείσουν τα καταστήματά τους στην Κύπρο όταν γίνει το κούρεμα.

Το νομοσχέδιο προνοεί όπως «παρά τις διατάξεις οποιουδήποτε άλλου νόμου, κάθε πιστωτικό ίδρυμα στη Δημοκρατία προβαίνει στην είσπραξη τέλους επί των καταθέσεων ως ακολούθως: για κάθε ευρώ μέχρι και 20.000 με συντελεστή 0,00%, για κάθε ευρώ πάνω από 20.000 μέχρι και 100.000 με συντελεστή 6,75%, για κάθε ευρώ πάνω από 100.000 με συντελεστή 9,90%».

Το τέλος υπολογίζεται επί των υπολοίπων των καταθέσεων στα βιβλία των πιστωτικών ιδρυμάτων στη Δημοκρατία κατά το κλείσιμο των εργασιών τους την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013.

Ανταλλάγματα

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, έναντι του τέλους διατίθενται μελλοντικά σε κάθε καταθέτη, μετοχές πιστωτικού ιδρύματος στη Δημοκρατία υπό όρους που θα καθοριστούν με Διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών και που θα δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγο στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ενώ η συζήτηση στην Ολομέλεια έχει προγραμματιστεί για τις 18:00.

Το μήνυμα Αναστασιαδη στο Facebook

Στο μεταξύ, νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών συγκάλεσε για την Τετάρτη, στις 09:00 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Ο ίδιος, με προσωπική του ανάρτηση στο Facebook τονίζει ότι επέλεξα την πλέον οδυνηρή λύση, από πλευράς πολιτικού κόστους για τον ίδιο, προσπαθώντας να περιορίσει τις συνέπειες για τους πολίτες.

Αναλυτικά το μήνυμα του Νίκου Αναστασιάδη στην ιστοσελίδα του στο fb:

Συμμερίζομαι απόλυτα τα δυσάρεστα αισθήματα που προκαλεί μια δύσκολη και οδυνηρή απόφαση. Γι’ αυτό και συνεχίζω να δίνω τη μάχη προκειμένου οι αποφάσεις του Eurogroup να διαφοροποιηθούν. Είναι προφανές πως η πιο ανώδυνη επιλογή για μένα θα ήταν η πιο οδυνηρή για τον τόπο και τον λαό.

Επέλεξα την πιο οδυνηρή για τον ίδιο αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος, για να περιορίσω στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις συνέπειες στην οικονομία και στους συμπολίτες μας. Ο δρόμος μας δεν είναι εύκολος. Έχω όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στο πείσμα, την εργατικότητα και την αποφασιστικότητα του κυπριακού Ελληνισμού. Με συλλογικές και υπεύθυνες αποφάσεις είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρουμε.

Facebook Comments